Leopold, Siniša

Pregledaj djela autora

skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent, publicist (Grubišno Polje, 16. travnja 1957.)

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je od 1985. godine viši predavač. Posebno se posvetio studiranju i proučavanju folklornoga glazbenog izraza i radu s tamburaškim orkestrima. Profesionalno djeluje kao šef–dirigent Tamburaškog orkestra HRT od 1985. Jedan je od autora prvog udžbenika za tambure (1992.), a napisao je i knjigu Tambura u Hrvata (1995.). Autor je velikog broja skladbi i aranžmana, filmske i scenske glazbe te prvoga pučkog tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. Njegove skladbe i obradbe nezaobilazni su program mnogih ansambala i orkestara, a svoj rad i dalje usmjerava prema promicanju glazbenih izričaja na području orkestralne tamburaške glazbe i njenom znanstvenom vrednovanju. Aktivan je i kao dugogodišnji pedagog u Školi hrvatskoga folklora te voditelj mnogobrojnih inozemnih seminara. Posebno je značajan njegov doprinos u očuvanju hrvatske glazbene tradicije među hrvatskim iseljenicima u sjevernoj Americi.

Od 1992. godine u organizaciji Hrvatsko–kanadskog folklornog saveza kontinuirano održava stručne seminare koji su značajno unaprijedili cjelokupno folklorno stvaralaštvo hrvatske dijaspore u Kanadi. Za potrebe emitiranja na Radiju i Televiziji, s Tamburaškim orkestrom HRT–a ostvario je impozantnu zbirku trajnih snimki narodne i orkestralne tamburaške glazbe te glazbe najrazličitijih žanrova. Kao autor i glazbeni urednik sudjelovao je u popularnim TV serijalima Praznik za žice, Za srce i dušu, Svirci moji i dr. Vrlo je aktivan i na području diskografske djelatnosti gdje je ostvario niz važnih projekata. Stručni je suradnik mnogih festivala diljem Hrvatske, a od 2008. godine umjetnički je ravnatelj Festivala kajkavskih popevki u Krapini. Pod njegovim dirigentskim vodstvom Tamburaški orkestar HRT–a 2001. godine započeo je koncertni ciklus U ozračju tambure, a 2004. autorski je osmislio novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije, koji se tradicionalno održava svakoga 1. siječnja. Nastupao je s raznim ansamblima na svim kontinentima. Treba izdvojiti zapažena gostovanja s Tamburaškim orkestrom HRT–a u Vatikanu, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Južnoj i Sjevernoj Americi, Južnoafričkoj Republici, Australiji, Maleziji i dr.
Nagrade: brojne festivalske nagrade; Godišnja nagrada Grada Samobora (1996.); Zlatna arena za glazbu (s I. Kuljerićem) u filmu Duga mračna noć (red. A. Vrdoljak), Filmski festival, Pula (2004.); Povelja Grada Krapine (2009.); Povelja Krapinsko-zagorske županije (2011.); Diskografska nagrada Porin s Tamburaškim orkestrom HRT za album 7 desetljeća 1941.–2011. Hrvatski skladatelji u ozračju tambure (2012.) – Red Dan-ice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

DJELA. Filmska glazba: Duga mračna noć (film i TV serija) — Scenska glazba: Janica i Jean, mjuzikl; Breza. — Koncertne skladbe: Glazbene konstelacije; Vrtuljak; Vatromet; Strune, i dr. — Zabavne melodije: Svirci moji; Božić bili; Zrinjevac –zelen plac; Pri staroj vuri; Tko joj ljubi uplakano lice; Coprnice, i dr.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh