Janjanin, Lana

Browse author's works

Lana Janjanin rođena je u Zagrebu 1990. godine.

Prvi doticaj s glazbom uspostavlja u dobi od 4 godine kada kreće u muzički vrtić.

Sa 6 godina upisuje klavir kao glavni predmet na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Čavić-Tomčik, te na istoj instituciji završava osnovni i srednjoškolski program, paralelno pohađajući 18. (jezičnu) gimnaziju.

Interes prema jazz, R’n’B i pop glazbi potiče ju na pisanje vlastitih pjesama, no ljubav i poštovanje prema klasičnoj glazbi vode ju u Beč gdje 2008. godine upisuje studij klasične kompozicije na glazbenom univerzitetu “Universtät für Musik und darstellende Kunst Wien”, kao najmlađa u klasi. Tokom prvih godina studija sudjeluje u mnogim projektima klasične glazbe kao kompozitorica, komponirajući za brojne komorne sastave, ali i kao jazz pijanistica i pjevačica.

U lipnju 2010.godine završava prvi diplomski studij u klasi Prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi Prof. Reinharda Kargera, kojeg 2013. uspješno završava, te stiče titulu magistre sa 23 godine.

U prosincu 2010. godine ostvaruje svoj prvi javni nastup sa big bandom “Nouvelle Cuisine”,  kada dirigira vlastitu kompoziciju “Balkan Blood” u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču.

U studenome 2011. godine osvaja prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču sa autorskom pjesmom “People”. Ista pjesma u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, čime ju vodi u potragu za hrvatskim muzičarima, te do osnivanja vlastitog jazz sastava.
U travnju iste godine, Lana putuje u Taiwan, gdje u nekoliko gradova izvodi svoju kompoziciju “Deplorable Mania” (baziranu na tekstu Samuela Becketta) u sklopu grupe za glazbeni teatar.

Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, u kojoj formaciji u ožujku 2013. debitira sa Jazz orkestrom HRT-a izvodeći svoju pjesmu “Fed Up” u vlastitom big band aranžmanu. U travnju iste godine održava koncert sa svojim sastavom na All Women Jazz Festivalu “Jazzarella” u Zagrebu, a u istom mjesecu Papandopoulo Kvartet praizvodi njenu skladbu «Pid Oblackom – 6 Varijacija» na Festivalu hrvatske glazbe u Beču.
U listopadu iste godine debitira u bečkom Konzerthausu sa RSO Wien orkestrom kao pijanistica na renomiranom anualnom gala koncertu filmske glazbe “Hollywood in Vienna”.

U 2014. Godini nastupa dva puta u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog – jednom kao pjevačica u sklopu projekta «Letter to a Friend» kojeg organizira British Council sa kompozitorom Billom Connorom, te izvodeći autorsku glazbu sa svojim triom na festivalu «Jazz.hr – Nove nade jazza Marjan Marjanović».

  1. godine jedan od najvecih austrijskih izdavača nota – Doblinger Verlag – objavljuje njenu kompoziciju “The Balkan Chick Fight” za puhački trio (klarinet, bassethorn i klavir). Iste godine skladala je i kompoziciju “Nobody’s Folklore – Folk Song n.1”, koju njezin brat Vedran Janjanin praizvodi na 53. Hrvatskom drzavnom natjecanju iz klavira (HDGPP), te osvaja prvu nagradu.
  2. godine također započinje suradnju sa svjetskim virtuozom, violinistom Roby Lakatošem, s kojima nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, na festivalu Zagreb Classic, te u Belgiji.

U kolovozu 2016. Godine kvartet saksofona Papandopoulo izvodi njenu skladbu «Pid Oblackom – 6 Varijacija»  u sklopu dva koncerta na Pag Art Festivalu.

Sa svojim jazz sastavom izvodi autorski program otvarajući Koprivnica Jazz Festival i Zlatni Zagreb Festival 2017. godine, te Vodice Jazz and Blues Festival 2018. godine.

U travnju 2018. sa istim programom nastupa u Gradskom kazalistu Lutaka Split, u sklopu njihovog jazz ciklusa. U svibnju 2018. godine putuje u Kinu, gdje nastupa na dvotjednoj turneji sa svojim sastavom VELVETTO, koji izvodi svjetske hitove u njenim jazz aranžmanima. Kao solistica gostuje uz članove RTS Big Banda te renomiranog glazbenika Uroša Perića na Bansko Jazz Festivalu u Bugarskoj 2017. godine.

Posebno se ističe Lanina suradnja s HRT Jazz Orkestrom, za koji Lana redovito sklada, aranžira, te s kojim nastupa. Nakon debitanskog nastupa 2013. slijedi cijelovečernji koncert autorskih kompozicija, koji dijeli sa kolegama Dinom Rizvić i Šimunom Matišićem u Dvorani Gorgona 2015. godine. U ciklusu “Nove skladbe za jazz orkestar” nastupila je 3 puta (2013., 2016. i 2017.), predstavivši svoje kompozicije.
U rujnu 2017. godine na HRT-u snimila je svoj cijeli dosadašnji opus za jazz orkestar, koji će u jesen 2018. izaći kao duplo diskografsko izdanje sa kolegicom Dinom Rizvić, koja je također snimila svoj autorski rad. Ovom produkcijom i izdanjem Lana i Dina ulaze u povijest Hrvatske (a I bivše države/regije) kao prve žene koje su skladale, aranžirale, odsvirale i otpjevale svoj opus za jazz orkestar.

Uz ovo diskografsko izdanje, takodjer u jesen 2018. očekuje se Lanin debitanski cd autorske glazbe sa njenim jazz sastavom pod imenom «A Minute of Love».

 

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh