Hrvoj, Davor

Pregledaj djela autora

glazbeni pisac, novinar (Zagreb, 17. srpnja 1960.)

U Zagrebu je završio srednju školu i studirao na Fakultetu za fizičku kulturu. Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1980–ih kao suradnik emisije Jazz štandRadija 101, koju je od kraja osamdesetih samostalno uređivao i vodio. Od 1993. je autor i voditelj emisije Vrijeme za jazz na III programu Hrvatskoga radija, od 2013. autor je i voditelj emisije Cro–jazz na III programu Hrvatskoga radija, od 2003. do 2006. bio je au-tor i voditelj emisije Po vašem izboru — Hrvatski jazz na I programu Hrvatskoga radija. Od 1998. novinar je i voditelj emisije Vrijeme je za jazz Hrvatske televizije. U novinama je počeo objavljivati 1990., najprije u listuOko, a poslije i u Jutarnjem listu, Vijencu, Zarezu, Hrvatskoj reviji, Statusu, Fokusu, IQ–u, KOOX–u, Mega Muzici, Croatia Review, Metropolitanu, Gloriji,INZG–u, Luxury Living–u i drugima. Trenutno objavljuje za dnevne novine Novi list, te časopise Cantus (u kojem je godinama bio urednik za jazz i popularnu glazbu, a od lipnja 2006. do listopada 2012. bio je glavni urednik i urednik za fotografiju), WAM, Hi–Fi i druge. Urednik je Hrvatskog jazz portala (jazz.hr), a od 2007. do 2012. i web stranice Hrvatskog društva skladatelja (hds.hr) te suradnik web stranica Muzika. hr, Ravno do dna i Barikada.com. Bio je suradnik u Zagrebačkom leksikonu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža objavljenom 2006. Sudjelovao je na znanstvenom skupu »Hrvatska glazba u 20. stoljeću«, u organizaciji Matice hrvatske, kao nositelj tematske cjeline o jazz glazbi. Povremeno drži predavanja o jazzu za učenike viših razreda osmogodišnje škole i srednjoškolce u školama ili knjižnicama u Hrvatskoj, između ostalih i onima koje imaju Jazz kutak u okviru Američkog kutka, te za studente u okviru glazbene radionice Jazz Lab u dvorani MM zagrebačkoga studentskog centra.

Bio je član međunarodnog žirija za dodjelu Europske jazz nagrade (European Jazz Prize), kao i član Kulturnog vijeća za glazbenu djelatnost Grada Zagreba, a trenutno je potpredsjednik Kulturnog vijeća za glazbenu i glazbeno–scensku umjetnost Grada Rijeke te član Kulturnog vijeća Grada Siska. Umjetnički je voditelj jazz manifestacija koje organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (festivali: Jazz.hr/jesen i Jazz.hr/proljeće te ciklus koncerata Jazz.hr).

Stalni je član Hrvatskog novinarskog društva kao slobodni novinar te Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nagrade: Posebna plaketa Hrvatskih blues snaga za dugogodišnje sustavno promicanje i promoviranje blues glazbe 2010.).

RADOVI (izbor). Knjige: Jazz Reflections, Zagreb, 2001.; Jazz Connections, Zagreb, 2010.; Jazz Vibrations, Zagreb, 2011.; Život kao jam session, Boško Petrović — autobiografija, Zagreb 2012. — Stručni radovi: Jazz u Hrvatskoj — skica za povijest, u: (ur. N. Gligo) Hrvatska glazba u XX. stoljeću, Zagreb, 2009.; članak o hrvatskom jazzu, Grove Music/Oxford Music Online, i dr.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh