07.11.2022

Chansonfest 2022. pred vratima

Međunarodni festival šansone Chansonfest 2022. održat će se 10. studenog u zagrebačkom kazalištu Komedija, na čiju se pozornicu festival vratio prošle godine, nakon nekoliko izdanja u Kontesi. Umjetnički ravnatelj Hrvoje Markulj predstavio je 17 novih skladbi koje će publika imati priliku poslušati uživo za nekoliko tjedana.

Chansonfest je jedan od najdugovječnijih zagrebačkih festivala, a na njegovoj pozornici predstavljene su brojne poznate skladbe. Festival je od samih početaka bio otvoren za sve autore diljem svijeta koji njeguju šansonijerski izričaj te se do danas održava u tom duhu.

Voditeljica Chansonfesta 2022. bit će Antonia Ćosić, a sve će skladbe biti izvedene pod dirigentskom palicom Josipa Cvitanovića.

Formu šansone odlikuje priča koju pjesma prenosi, a neke od priča izvođača dijelimo u nastavku:

Nita

Neizmjerna mi je čast predstaviti svoju pjesmu (‘Ti si taj) na Chansonfestu jer ga, između ostalog, vežem uz Zagreb, a Zagreb volim…

Isto tako šansona govori i o ljubavi, a to je naravno najljepša tema..(moje pjesme – svakako!) Chansonfest traje, a traje ono što je vrijedno i zato mi je neizmjerno drago što ću i ja sudjelovati na Chansonfestu 2022.!

Miro Ungar

Od 1964. godine, kada sam na 1. Festivalu šansone sa svojim kvartetom “4M” pjevao pjesmu “Don Pasquale”, zavolio sam šansonu, a posebno kada sam godinu dana kasnije počeo živjeti na izvoru tog žanra, u Parizu. Uživam interpretirati dobre tekstove koji su preduvjet za kvalitetnu šansonu.

Pjesma “Moja priča” napisana je u stilu koji mi pruža mogućnost da u svojoj swingerskoj maniri ispričam priču o posebnom načinu života jednog glazbenika.

Boris Petrov

Chansonfest mi je prilika da moju glazbu čuju ljubitelji šansone na tom koncertu, a nakon toga putem medija i mnogi drugi. Kako je moj glazbeni izričaj šansona, nadam se ovom prilikom sklopiti nova poznanstva i prijateljstva, što će me zauvijek obogatiti kao čovjeka. Drago Britvić napisao je divne stihove kojima sam pokušao dati glazbu, a koliko smo uspjeli u tome, reći će publika.

Damir Tomić Maduna

Jako volim šansonu i poštujem ekipu oko Chansonfesta koja se trudi oko festivala. Prvi puta sam nastupio prošle godine, a dvaput je dvaput. Hrvatska i čitav svijet se zrcale u naslovu ove pjesme NIJE DOBRO AL DOBRO JE.

Walter Neugebauer

Nakon 7 sušnih godina, nastupu na Chansonfestu iskreno se veselim!

Uz moga gospodina oca Norberta Neugebauera naučio sam razlikovati šlager od chansone. On bi znao reči: Šlager je za svakodnevnu uporabu, hvala Bogu donosi tantijeme, a chansona je praznik za dušu i um, pa ju i tretiramo tako!

Tekst moga gospodina oca pronašao sam posve slučajno 2008. kada sam pokopao moju majčicu, Zlatu! Bio je u pjesmarici Zaustavljeni časi, na požutjelom papiru, datiran 1968. Offenbach, posvećen mojoj mami od tate nakon 35 godina braka. Glazbu sam napisao, ove 2022. tijekom ljeta…Obožavam je, kao i mnogi moji fanovi. Danas tu pjesmu poklanjam mojoj supruzi Ružici!

Sandro Bastiančić

Chansonfest je otkriće u mojim glazbenim akcijama; mjesto kojemu se jako rado vraćam i uživam na pozornici, kao i u druženju sa svima koji su na bilo koji način uključeni u festival. Šansonu kao formu zavolio sam jako i pokušavam joj udahnuti pop figuru. Ništa pretenciozno, jer znam koliko se tradicija šansone mora poštivati i čuvati. Šansona je jako važna u oblikovanju mog kantautorskog profila, kojeg posljednjih godina njegujem. Još uvijek radim na tome da kao kantautor rastem i bubrim. Šansona mi je i hrana i gorivo.

“Ne vidim kraj” naziv je pjesme koju izvodim na Chansonfestu. Pozadina priče trenutak je u kojem sam spoznao da je pjesma, namijenjena drugom izvođaču, zapravo moja u punom smislu riječi. Ništa sebično; stvorio se presnažan osjećaj da je moram sam izvoditi, a ne netko drugi. Tematski, pjesma je istovremeno pogled u budućnost i prošlost koju rado pamtim. Cijelo vrijeme radim na tome da pogled u ljepšu budućnost ne ovisi o višoj sili ili vanjskim faktorima, već i o mom ulogu u budućnost.

Nemanja Nešić

Chansonfest je za mene bio izuzetna čast, a ujedno velika i lijepa prilika da se prvi put predstavim u Hrvatskoj kao kantautor. S druge strane, u Srbiji nema festivala sličnog sadržaja, i generalno, šansona ovdje nije tako priznat i prepoznat žanr. Kada mi je prijatelj spomenuo Chansonfest, odmah sam se prijavio. To je bilo 2018. godine. U međuvremenu sam bio gost i 2021. godine, tako da će mi ovogodišnji nastup biti treći po redu. Uvijek gostujem s pjesmama u kojima sam autor muzike, stihova i aranžmana, za razliku od dva CD izdanja koja sam, kada je u pitanju Hrvatska, radio za Croatia Records, a oba na stihove hrvatskih pjesnika – Dobriše Cesarića i Enesa Kiševića.

Radujem se novom dolasku u Zagreb kojem sam posvetio i pjesmu Jesen u Zagrebu i koja se nalazi na mom aktualnom kantautorskom CD-u Na istom putu. Za mene je posebna privilegija da budem rame uz rame sa doajenima šansone na ovim prostorima, Hrvojem Hegedušićem i Ibricom Jusićem, ali i sa svim ostalim divnim muzičarima i izvođačima. Posebnu zahvalnost na svemu dugujem Hrvoju Markulju i Josipu Cvitanoviću. 

S obzirom na to da sam kao kompozitor najvećim dijelom stvaralaštva okrenut upravo šansoni, a da je ona dominantan dio neke prošlosti koja stoji daleko iza vremena kada sam rođen, napisao sam pjesmu Kao iz starih filmova u kojoj kombiniram narativne i pjevačke dijelove što je i tipično za oblik pjesama ovog žanra. Tekstualno, u svojim pesmama se često okrećem davnim vremenima koja bude nostalgiju i sjetu. U ovoj pjesmi pokušao sam sebe i svoj unutarnji svijet prikazati kroz reminiscenciju na tajanstvenu damu koju sam samo jednom vidjeo, a koja mi se jasno urezala u pamćenje. Muzički i tekstualno pesma je melankolična, ali u sebi ima i ritma (kombinacija bossa nove i tanga), čime sam htio još više približiti atmosferu vremena kada su filmovi bili crno-bijeli i kada su žene bile dame u onom pravom smislu te reči. Nadam se da ću emociju prenijeti tako da je zagrebačka publika osjeti, a pjesmu zapamti i zavoli.

Damir Vrbljanac

Radujem se nastupu na Chansonfestu jer mi je to, makar u mojim poznim godinama (71) svojevrsno priznanje kao zaljubljeniku u šansonu. Ako neka pjesma iz mog skromnog opusa ima priču, onda je to svakako ova: Oduvijek volim šansonu, pa sam tako tijekom života napisao nekoliko tekstova i uglazbio ih. Par puta sam neke („Muzika je kao duga“ i „Ljudi“)  slao na natječaj za Chansonfest, no nikada nisu bile odabrane. To nisam shvaćao tragično, no iskreno sam se zapitao: Vrijedi li išta to što skladam? Želio sam da mi netko kompetentan na to odgovori. Tko bi bio prikladniji od Arsena Dedića. Poslao sam mu radne snimke tih skladbi i zamolio ga da ih posluša i da svoje mišljenje. Iskreno, nisam očekivao odgovor i tim je moje iznenađenje bilo veće kad me je Arsen, jednog nikad zaboravljenog predvečerja, nazvao telefonski. Sljedećih desetak minuta odvijao se zasigurno moj najdraži telefonski razgovor. Arsen me je pohvalio, rekao je da je to jako dobro i neka ne odustanem jer je i njegov Moderato cantabile bio odbijen na prva dva natječaja. Nakon tog razgovora moje je srce bilo ispunjeno: Arsen mi je rekao da je to dobro! Upravo pod dojmom tog razgovora, u sljedećim mjesecima nastala je skladba Arsen je Arsen, koju on nažalost nikada nije stigao čuti i za koju na neki metafizički način, Arsena osjećam su-autorom.

Etno duo Goga i Željko

Mi smo “Etno duo Goga i Željko” i za nas je Chansonfest jedan od najznačajnijih i najvrednijih hrvatskih festivala. Posebna nam je čast i zadovoljstvo ponovno sudjelovati na ovogodišnjem festivalu na čijoj je pozornici izvedeno mnoštvo predivnih šansona u interpretaciji renomiranih hrvatskih kantautora i izvođača. Tema naše ovogodišnje pjesme je ljubav koja se odvijala na jednom čudesnom mjestu u prirodi i čiji trag još i danas postoji urezan u srcu, na kori jedne stare vrbe.

Veselimo se ponovnom susretu!

Krunoslav Težak

Chansonfest je festival posebnog žanra, pjesama koje izražavaju najdublje emocije, stanja i razmišljanja o najrazličitijim temama iz naših života. Koliko je samo prekrasnih pjesama do sada prezentirao ovaj festival. Zato mi je čast i zadovoljstvo biti sudionikom. Veselim se nekim starim prijateljima koje ću ponovno sresti i svim ostalim izvođačima koje ću upoznati s kojima dijelim zajedničku ljubav prema šansoni.

Pjesma Ćaćin leroj (Očev sat) priča o malenom satu koji je bio vjerni očev pratilac i koji je imao posebno značenje u njegovom životu. Prvo, kao stvarna potreba – prikazivao je točno vrijeme, a drugo, kao emocionalna vrijednost – bio je to poklon njegovog oca. Kad se taj maleni sat pokvario i kad ga nije bilo moguće popraviti, očev se život ugasio, jer je svu ljepotu života sublimirao u tom satu i ništa novo ga nije moglo zamijeniti.

 

Program u cijelosti pronađite na linku: https://www.hds.hr/odabrane-skladbe-za-chansonfest-2022/

Ulaznice po cijeni od 50 kuna dostupne su na svim blagajnama kazališta Komedija.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh