20.05.2021

Cantus Ansambl 20 za 20: #3 – klarinetist Danijel Martinović izvodi Dvije reminiscence Antuna Tomislava Šabana

Treća premijera u rođendanskom ciklusu “20 za 20” Cantus Ansambla na redu je večeras u 20 sati! U izvedbi Dviju reminiscenci Antuna Tomislava Šabana predstavit će se klarinetist Danijel Martinović, jedan od prvih članova Cantus Ansambla​ i njegov snažan oslonac u mnogim situacijama.
Inače i dugogodišnji član orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, osvrćući se na dva desetljeća bogatog iskustva otkrivanja i izvođenja nove glazbe u Cantus Ansamblu kao jednu od važnih pouka ističe kako „nikada ne smijemo uzeti ‘zdravo za gotovo’ niti pojedini komad, niti skladatelja… iznenađenja su uvijek moguća i česta.“

Odnos autora i interpreta ključan je, kako za uspješnu izvedbu, tako i za životni vijek pojedine skladbe, a upravo susret sa zadovoljnim skladateljem nakon izvedbe djela nagrada je i jedno od najljepših iskustava zahtjevnog i uzbudljivog rada u ansamblu. Iskren i uspješan odnos skladatelja i izvođača zaslužan je i za nastanak skladbe koju Danijel Martinović predstavlja u ciklusu 20 za 20.

Dugogodišnje prijateljstvo skladatelja i nekadašnjeg klarinetista Antuna Tomislava Šabana s klarinetistom Radovanom Cavallinom bilo je ne samo poticajem za Šabanov ulazak u skladateljske vode u dobi od svega 17 godina, nego i inspiracijom za kasniji nastanak nekolicine njegovih djela upravo za ovaj instrument. Dvije reminiscence napisao je 30 godina nakon svojih prvih skladbi za klarinet i klavir, Elegije i Ronda, a reminisciraju upravo taj prvotni zanos i glazbu kojom je prešao iz klarinetističkog u skladateljski svijet.

„Kao što su Elegija i Rondo krajem osamdesetih bili hit među učenicima klarineta, tako su Dvije reminiscence (ili sjećanja na Elegiju i Rondo) posljednjih godina omiljene među profesionalnim klarinetistima,“ kaže Šaban. Radovan Cavallin objavio je Reminiscence na diskografskom izdanju, francuska klarinetistica Linda Amrani izvela ih je na festivalu Shanghai New Music Week, a Danijel Martinović na svečanom koncertu povodom 20. obljetnice Cantus Ansambla u travnju. Taj se koncert održao upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje su zabilježene i sve snimke iz ciklusa 20 za 20, čime se htjela posebno naglasti i činjenica da je HGZ od prošle godine novi dom Cantus Ansambla.

Danijelovu izvedbu pratite na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja večeras u 20 sati.

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvedbi u projektu “20 za 20”, još uvijek vas čekaju na linku.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh