12.07.2021

CA 20 za 20 #7 – Jasen Chelfi izvodi glazbu Marka Ruždjaka u sedmoj izvedbi rođendanskoga ciklusa Cantus Ansambla

Večeras nam se u ciklusu Cantus Ansambla ’20 za 20′ predstavlja Jasen Chelfi, violončelist koji je član izvorne postave ansambla. Jasen donosi izvedbu skladbe Noćni divan Marka Ruždjaka, skladatelja posve posebne glazbene estetike. Chelfijevu interpretaciju poslušajte i pogledajte večeras u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja.

Doajen hrvatske glazbe, akademik Marko Ruždjak (1946 – 2012) težio je u svome opusu premostiti i pomiriti svijet glazbe s onim svijetom koji nas okružuje; često je u svojoj glazbi išao korak dalje, komunicirajući sa svijetom, ostajući istodobno vjeran svome umjetničkom habitusu. Supostojanje različitosti u skladateljskim estetikama 20. stoljeća sažeto u promišljenom i autentičnom Ruždjakovom rukopisu kroz čitav njegov dinamičan i raznoliki opus, a iščitavaju se podjednako jasno u velikim orkestralnim i zborskim formama, kao i u komornom opusu i solističkim djelima poput ovoga. „Skladbe kao što su Klasični vrt za gudački kvartet, Tvoj i moj Libanon za sopran, recitatora i udaraljke te simbolični diptih Versus i Vaš odani predstavile su Ruždjakov idiosinkratički pristup umjetnosti koji, iako utemeljen u zvuku, nadilazi glazbene pojmove (i ograničenja),“ piše Ruždjakov učenik, muzikolog i skladatelj Tomislav Oliver. Dodaje kako Ruždjakova glazba, zauzimajući međuprostor između intelekta i emocije, jedna od rijetkih skladateljskih estetika koja postavlja pitanja, dok mučenje oko odgovora prepušta interpretu i slušatelju. Deset godina prije utemeljenja Cantus Ansambla, godine 1991. nastaje Noćni divan za violončelo koji Oliver opisuje kao „točku u kojoj su se Ruždjakove (često kontrirajuće) skladateljske perspektive iz 80-ih, za njega važnoga razdoblja, sastale. Do izražaja dolaze neki za Ruždjaka tipični elementi: introspektivna liričnost, promjenjivost i eluzivnost materijala, transparentna forma koja krije svoju višeslojnost. Dvije kontrastne glazbene ideje koje čine glavni materijal skladbe izbjegavaju suprotstavljanje, već dramaturgija leži u gestama redukcije i repeticije, rafiniranosti, stilizacije i izobličavanju određenih elemenata čije jasne konture u konačnici postaju oblikom samoga djela.“

Član Cantusova originalnog sastava i jezgre ansambla, violončelist Jasen Chelfi, dugogodišnji je vođa sekcije violončela Zagrebačke filharmonije, uz koje je nastupio i kao solist. Ulazeći u 21. godinu djelovanja ansambla na suvremenoglazbenoj sceni, Chelfi zaključuje kako je iskustvo sviranja u Cantusu pružilo „širenje vidika, upoznavanje novoga, a donijelo nam je i brojna nezaboravna iskustva, neprepričljiva u jednoj priči”. Tijekom brojnih koncertnih sezona, niza gostovanja i putovanja po svijetu, valjalo je odgovoriti na niz glazbeničkih izazova, no istodobno su se nudile nesvakidašnje prilike za pjevanje, vikanje, plesanje baleta, pa čak i nogometni duel na pozornici. Slušajući i izvodeći Noćni divan, prihvaća se mogućnost da se Ruždjakovu glazbu ne može u cijelosti shvatiti, nego tek ponuditi mentalni dijalog i prihvatiti da će, kao i sva velika pitanja, kako je rekao Oliver, ostati šarmantno neuhvatljiva.

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvrsnih izvedbi članova Cantus Ansambla u ovome projektu, potražite ih u našoj playlisti ’20 za 20′.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh