28.06.2021

CA 20 za 20 #6 – Šesti član Cantus Ansambla, Mario Šincek, predstavlja se večeras izvedbom skladbe Frana Đurovića

Večeras nam se u rođendanskom ciklusu Cantus Ansambla ’20 za 20′ predstavlja Mario Šincek, vrsni trombonist koji je član ansambla nešto više od 18 godina, a koji je za svoje predstavljanje odabrao skladbu Piju li nam vuci s izvora vodu – novo djelo što ga je Frano Đurović skladao upravo za Šinceka.

Šincekovu interpretaciju poslušajte i pogledajte večeras u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja.

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvrsnih izvedbi članova Cantus Ansambla u ovome projektu, potražite ih u našoj playlisti ’20 za 20′.

Svestrani dubrovački skladatelj Frano Đurović (1971.) zakoračio je tijekom karijere u gotovo sva skladateljska područja, nisu mu strani brojni žanrovi, a prvu skladbu za Cantus Ansambl K.K.7 napisao je 2004. godine. Slijedile su Fantazija za klavir i komorni ansambl, Koncert za klavir i orkestar, Oda, oda za obou, klarinet i fagot te Check Ignition and May God’s Love Be With You, concertino za bariton saksofon i komorni ansambl koji mu je donio i nagradu Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja. Njihov prijateljski i suradnički odnos otad se razvijao i kroz suradnje na Glazbenoj tribini Opatija, MBZ-u, kao i na projektu hrvatske filmske glazbe koju je za Cantus aranžirao upravo Đurović.

Skladba kojom sudjeluje u proslavi 20. rođendana ansambla, Piju li nam vuci s izvora vodu, novo je djelo za trombon solo. Imajući na umu upravo sjajnog trombonista Cantus Ansambla, Marija Šinceka, unutar glavnog glazbenog materijala skladbe – pulsa – autor donosi niz zahtjevnih izazova za interpreta, od velikog raspona i dinamike do multifonika. Naslov skladbe posljednji je izdanak serije katkad znakovitih, a nekad duhovitih, ali uvijek zagonetnih naslova djela koji su zapravo većini vrlo poznati stihovi pjesama. Refren jedne takve pjesme koji mu je kći pjevušila danima postao je naslovom prve u nizu Đurovićevih skladbi koje nose zanimljive naslove iz pop glazbe koji su zatim stavljeni u potpuno novi kontekst i sa samom glazbom nemaju dodirnih točaka.

Suradnja Frana Đurovića s upečatljivim Mariom Šincekom, majstorom trombona i eufonija, koji je bio dijelom ansambla gotovo od samog početka te stoga s Cantusom dijeli slavlje svog 18-godišnjeg istraživanja i promoviranja suvremene glazbe u ansamblu, otvorila je vrata ideja i inspiracije autora za daljnje proširenje literature za trombon. Ovu je skladbu Šincek praizveo na nedavnom koncertu iz cikusa Cantus Ansambla, a kao pravi glazbeni entuzijast upravo praizvedbe smatra najznačajnijim dijelom iskustva sviranja u ovom ansamblu, uz aktivne suradnje sa živućim skladateljima. Bogatog glazbeničkog iskustva u Operi HNK, nizu ansambala te konačno, matičnom orkestru Zagrebačke filharmonije, Šincek ansamble za suvremenu glazbu smatra „vjesnicima, propovjednicima, ali i stvarateljima jer je glazba trenutna i ne može se ponoviti u istom obliku. Jedinstvena je i mora se i vidjeti, ne samo čuti. A Cantus Ansambl omogućuje ljudima vidjeti Novu glazbu.“

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh