20.08.2021

Branko Mihanović svojom će večerašnjom izvedbom “Kleopatrinog napitka” Alfija Kabilja označiti kraj prve polovice rođendanskog ciklusa “20 za 20” Cantus Ansambla

Deseta solo izvedba kojom se članovi našeg Cantus Ansambla predstavljaju kao vrsni solisti u povodu 20. rođendana njihova kolektiva na rasporedu je večeras u 20 sati na YouTube kanalu HDS-a. Oboist Branko Mihanović izvest će skladbu Kleopatrin napitak Alfija Kabilja. 

„U Cantus Ansambl privuklo me izvođenje glazbe koja komentira vrijeme u kojem živimo. Interpretacija nove glazbe uvelike je proširila moje razumijevanje brojnih mogućnosti instrumenta za stvaranje uzbudljive, ritmične i autentične glazbe koja pritom može zaintrigirati publiku zaobilazeći klasične glazbene standarde. Dvadesetogodišnje iskustvo djelovanja u ansamblu omogućilo mi je da istražim mnoge načine tumačenja glazbe i povezivanja sa različitim umjetnicima i njihovim emocijama“, piše nam iz Osora Branko Mihanović, jedan od izvornih članova Cantus Ansambla, oboist, pedagog, nekadašnji ravnatelj Opere HNK u Zagrebu te umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri, odakle se javio ususret video premijeri interpretacije skladbe Kleopatrin napitak Alfija Kabilja.

„Neka cijeli ovaj svijet…“ zapjev je koji pripada legendarnim stihovima hrvatske glazbe, a dio je glazbe iz mjuzikla Jalta, Jalta, jednoga od najpoznatijih djela skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta (a zvanjem arhitekta!) Alfija Kabilja. Ovaj autor međunarodnog ugleda iza sebe ima bogat i šarolik opus koji, osim solističkih, komornih i orkestralnih partitura uključuje i uspješnice iz područja šansone i zabavne glazbe, kao i poznatu glazbu za kazalište, televiziju i film, a upravo su mu filmaši prošli mjesec na Motovun film festivalu dodijelili posljednju u dugom nizu nagrada, ovaj put za 50 godina rada na filmu. Prisjećajući se kako je njegov profesor, glasoviti Rudolf Matz, napisao kako bi svaki talentirani i sposobni skladatelj trebao za svaki instrument ponešto napisati, skladao je 2013. godine trostavačnu solističku skladbu za obou, kako je rekao, „u postmodernome stilu, s primjesama orijentalnog melosa“. Skladba Kleopatrin napitak praizvedena je u studenome 2015. godine, u dvorani Blagoje Bersa, u sklopu poznatog koncertnog formata Cantus Ansambla „solo-tutti“, koji ima namjeru predstaviti članove ansambla u solističkim ulogama. Osim što nastupaju kao solisti, članovi ansambla biraju program, a nerijetko i ravnaju ansamblom. Djelo je praizveo upravo glazbenik kojega je Kabiljo imao na umu pišući skladbu, Branko Mihanović. Ovaj vrsni oboist ističe kako je riječ o rijetkome primjeru skladbi domaćih autora pisanih za solo obou, koji usto može drugim skladateljima poslužiti kao dobar primjer u prepoznavanju izražajnog potencijala oboe i proširenju njezina repertoara. „U ovoj trostavačnoj kompoziciji, kako ju ja doživljavam, nije uključena  samo  poznata anegdota o Kleopatrinoj mudroj dosjetki, već cjelokupan dramaturški zaplet i povezanost oboe s orijentalnom melankolijom, opasnošću dvorskih intriga i bahantski razuzdanim ritmovima“, kaže Mihanović te ističe da ovo djelo ne zahtjeva eksperimentalnu tehniku sviranja nego virtuoznost i istančanu kulturu tona.
„Nadam kako će svojim neupitnim kvalitetama pronaći put do najšireg kruga slušatelja!“

 

Sve dosadašnje rođendanske izvedbe Brankovih kolega iz Cantus Ansambla možete pronaći u našoj playlisti ’20 za 20′.

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh