14.02.2024

Blagoje Bersa: Kontinuitet kulture i nasljeđa

Premda je obljetničarska 150. godišnjica rođenja Blagoja Berse u 2023. godini iza nas, jedna od ključnih ličnosti u hrvatskoj glazbenoj povijesti te začetnik hrvatske moderne nastavlja doživljavati renesansu i u 2024. godini, produbljujući tako duh proslave započet protekle godine. Niz kulturnih događanja, koncerata i izložbi posvećenih Bersinom životu i djelu svjedoči o važnosti ovog značajnog jubileja za hrvatsku glazbu i kulturu.

Iako je u tom smjeru davne 1973. godine krenuo muzikolog Lovro Županović, oživljavanje djela Blagoja Berse intenzivno je počelo 2008. godine uz podršku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Hrvatskog glazbenog zavoda kroz projekt Sabrana djela Blagoja Berse. Projekt je trajao jedno desetljeće, od 2008. do 2018. godine, i rezultirao s 20 svezaka notnih i knjižnih izdanja, što je intenziviralo interes za Bersinu glazbu među glazbenicima i širom javnosti, a njegova ostavština (uključujući autografe, dnevnike i korespondenciju) pažljivo se čuva i dostupna je istraživačima u NSK i HGZ.

Kulminacija Bersine renesanse iz obljetničarske 2023. godine nastavila se nizom događanja na samom početku 2024. Unatoč tome što je godina tek počela, sa sigurnošću možemo reći da je jedan od ovogodišnjih vrhunaca obilježavanja bila koncertna izvedba Bersine opere Oganj u Lisinskom 18. siječnja u sklopu ciklusa Kanconijer. Ova izvedba, koju su realizirali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz zbor i soliste opere HNK Zagreb i dječji zbor HRT-a, predstavila je publici snažnu glazbenu priču koja je prvi puta oživjela na samom početku 20. stoljeća, davne 1911. godine.

Dr. sc. Nada Bezić, muzikologinja i knjižničarka Hrvatskog glazbenog zavoda te dugogodišnja promotorica života i djela Blagoja Berse, gostovala je sredinom siječnja u emisiji Svijet glazbe na Trećem programu Hrvatskog radija ususret svojoj virtualnoj izložbi Blagoje Bersa u virtualnom svijetu održanoj 16. siječnja, koju je, u suradnji Hrvatskoga glazbenog zavoda i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, osmislila i ostvarila.

Tekst u cijelosti pročitajte na glazba hr.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh