09.09.2022

Berislav Šipuš predstavio Hrvatsku na Svjetskim danima nove glazbe (WNMD) na Novom Zelandu

Godišnji festival Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) Svjetski dani nove glazbe (World New Music Days – WNMD), proteklog je kolovoza održan prvi put na Novom Zelandu. Ideja festivala posvećenog promicanju suvremenog glazbenog stvaralaštva jest predstaviti jedno ili više djela svake članice ISCM-a. Riječ je o međunarodnoj mreži koja okuplja više od šezdeset organizacija iz pedesetak zemalja, a ove godine obilježava 100. obljetnicu djelovanja.

Svjetski dani nove glazbe svake se godine održavaju u drugoj zemlji u domaćinstvu određene sekcije ISCM-a. Tako je ovaj renomirani festival u dva navrata bio održan i u Hrvatskoj, u okviru Muzičkog biennala Zagreb. Hrvatsko društvo skladatelja kao član ISCM-a godinama aktivno sudjeluje u radu i projektima ove vrijedne i živahne mreže koja pruža važnu platformu za promidžbu suvremenih autora i aktualne glazbe. Na Svjetskim danima nove glazbe 2021. održanima u kineskim gradovima Šangaju i Nanningu, Hrvatsku je predstavljalo dvoje mladih skladatelja: Tomislav Oliver i Helena Skljarov.

Izvorno planirano za 2020. godinu, novozelandsko izdanje WNMD festivala održano je od 23-31. kolovoza 2022. godine u Aucklandu i Christchurchu, u organizaciji ISCM-WNMD-a i CANZ-a, koji je bio domaćin festivala Azijske lige skladatelja (ACL). Bogat je program udruženih festivala uključio koncerte brojnih ansambala i solista iz cijelog svijeta te izvođače na tradicionalnim maorskim instrumentima. Ondje su izvedena nova i inovativna djela iz cijelog međunarodnog članstva ISCM-a i ACL-a uz bogatu i raznoliku lepezu novije glazbe s Novog Zelanda.

Hrvatski predstavnik na Festivalu ove je godine bio Berislav Šipuš čiju je skladbu Three Short Tales from Blind Forest, dueti za violinu i klavir odabrala međunarodna komisija, na prijedlog komisije hrvatske Sekcije ISCM-a. Dueti za violinu i klavir Three Short Tales from Blind Forest svoj su naziv dobili prema istoimenoj zbirci poezije meksičke umjetnice – glumice, pjevačice, spisateljice i performerice Itzije Zeron. Njezini su stihovi poslužili kao inspiracija nekoliko Šipuševih skladbi. Prva nedovršena verzija djela nastala je pod nazivom Fantazija za violinu i klavir 2004. godine, da bi svoje finalno izdanje dočekala četrnaest godina kasnije. Ono je potaknuto suradnjom s mladom nagrađivanom violinisticom Katarinom Kutnar koja je uz pijanisticu Katarinu Krpan i praizvela dovršenu skladbu.

Three Short Tales from Blind Forest u okviru WNMD festivala izveli su Mark Menzies (violina) i Tim Emerson (klavir) u okviru koncerta naziva Te aho horahora unutar Centra za glazbu i umjetnost The Piano 29. kolovoza u Christchurchu. Izvedeni su uz djela Tonūa Korvitsa (Estonija), Marka Bowdena (Wales), Anne Weesner (SAD), Jia Daquna (Kina), Jona Lina Chue (Singapur) i Ji-Hyanga Kima (Južna Koreja).

O izvedbi svoje skladbe na WNMD 2022. Berislav Šipuš je napisao:

„Naravno da je svakom od nas hrvatskih skladatelja – koji živimo i radimo u našoj sredini i gledamo svojim očima – potreban stimulans. Posebice jer se neke važne vrijednosti za svako društvo poput umjetnosti, kulture, obrazovanja, koje čovjeka uistinu (u)čine Čovjekom, gotovo svakodnevno degradiraju i pretvaraju u periferne, gotovo hobističke sadržaje, bilo da se radi o politici, medijima ili širokoj javnosti.

Posebno sam sretan što je ova, zapravo tako ‘mala’ skladba otišla na tako dalek put i na ovakav veliki međunarodni festival. Sretan sam i zbog Itzije Zeron i Martina Walcha koji je prvi svirao prvu, gotovo improvizacijsku verziju Tri priče. Posebno sam sretan zbog mlade violinistice Katarine Kutnar koju je skladbu praizvela u zadnjoj i konačnoj verziji na način koji je za jednog skladatelja onaj ideal o kojem sanja i kakvom teži.”

Snimka djela dostupna je na CD-u Zajedno Berislava Šipuša u izdanju Cantus d.o.o. iz 2018. godine.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh