18.05.2023

Behind the scenes druženje s Lelom Kaplowitz

Projekt razvoja publike Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Behind the scenes ovog je puta učenike Gimnazije Velika Gorica i učenike Prve gimnazije iz Zagreba uveo u svijet jazza i predstojeće koncerte na festivalu JazzHR – Spring Edition kroz magiju renomirane jazz vokalistice Lele Kaplowitz.

Lela Kaplowitz u Velikoj Gorici susrela se s učenicima četvrtog razreda i njihovom nastavnicom Ivanom Petravić koji su tom prigodom, samo nekoliko dana pred kraj njihovog gimnazijskog obrazovanja, imali priliku čuti sažeti pregled povijesti razvoja jazz glazbe uz živo upoznavanje s glazbenim fenomenima kao npr. prakse pjevanja na način „call&response“, improvizacijom, specifičnim jazz ritmom i harmonijskim jezikom, kao i s načinom skladanja te izvođenja jazz glazbe. U živoj je raspravi s učenicima i stalnim korištenjem primjera iskusna pedagoginja Lela Kaplowitz objasnila razvoj i formiranje big bandova, njihov tipičan insturmentarij i repertoar, čime je učenike pripremila za koncert Big banda Radio-televizije Srbije u četvrtak, 18. svibnja 2023. u Tvornici Kulture.

Lela Kaplowitz učenike je prvog razreda zagrebačke Prve gimnazije (pod vodstvom njihove nastavnice Kristine Vladušić), kroz interaktivnu radionicu Tajne jazz improvizacije na satu glazbene umjetnosti, pripremila za koncert Pavle Miljenović Quinteta koji će pohoditi u petak 19. svibnja 2023. Riječ je o koncertu koji će predstaviti novi autorski album Arrival jazz gitarista i skladatelja Pavla Miljenovića koji je u svojemu kvintetu okupio skupinu vrhunskih glazbenika (Saša Nestorović – saksofon, Hrvoje Galler – klavir, Zvonimir Šestak – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi). Upravo u cilju bolje pripreme za razumijevanje i praćenje svog prvog jazz koncerta, učenici su imali priliku saznati nešto o osnovnim principima jazz muziciranja. Voditeljica ih je na neposredan i kreativan način uvela u glazbeničke uloge, muzicirajući s razredom u neposrednom kontaktu. U veselom i opuštenom okruženju, učenici su bez predznanja preuzeli uloge ritamske i melodijske sekcije jazz ansambla, uspijevajući muzicirati kao razred u cjelini. Kao solisti koji su preuzeli ulogu slobodne improvizacije javili su se i dobrovoljci, doprinoseći uspješnosti cijelog projekta i zainteresiranosti za koncert koji će pohoditi u sklopu suradnje na projektu Behind the scenes.

Učenici Gimnazije Velika Gorica i njihova nastavnica Ivana Petravić, uz učenike Prve gimnazije iz Zagreba pod vodstvom Kristine Vladušić, dio su projekta razvoja publike Behind the scenes Hrvatskog društva skladatelja od 2022. godine, kojim se mladoj publici žele omogućiti nove spoznaje i iskustva o glazbi te hrvatskim umjetnicima.

 

Učenici Prve gimnazije iz Zagreba pod vodstvom Kristine Vladušić dio su projekta razvoja publike Behind the scenes Hrvatskog društva skladatelja od 2022. godine kojim se mladoj publici želi omogućiti nove spoznaje i iskustva o glazbi i hrvatskim umjetnicima.

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh