10.11.2021

A duga još jače zasja u meni- Koncert učenika i nastavnika Glazbene škole Slavonski Brod

Potaknuti uspjehom koncerta U tišini bez kraja, Glazbena škola Slavonski Brod odlučila je u školskoj godini 2021./2022., na trećim po redu Tadijinim jesenima, nastaviti projekt započet prošle godine.

Sudjelovanjem u ovoj književno-kulturnoj manifestaciji u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, ideja je bila spojiti pjesništvo Dragutina Tadijanovića i glazbu hrvatskih suvremenih skladatelja koji su u Tadijanoviću našli nadahnuće, s posebnim naglaskom na poticanje nastanka novih djela koja će glazbom ispričati Tadijine priče. Ovogodišnji koncertni program donosi sedam popijevaka riječke skladateljice Linde Uran, od kojih su šest praizvedene na koncertu U tišini bez kraja, i popijevku Grlice koju je skladao Mislav Dokuzović, prošlogodišnji maturant Glazbene škole Slavonski Brod.

Pozivu Glazbene škole Slavonski Brod na ostvarenje novoga glazbenog djela na Tadijanovićeve stihove odazvao se skladatelj, dirigent, pedagog i vrsni glazbeni znalac Siniša Leopold, koji je u note pretočio svoj doživljaj Tadijanovićeve pjesme: za sopran i kvartet tambura uglazbio je Dugu (prema pjesnikovim Stihovima o dugi).

Odabranim Tadijanovićevim pjesmama pružili smo širi kontekst, stoga je u program uključen Zbor Glazbene škole Slavonski Brod s izvedbom djela nastalog prema stihovima Dobriše Cesarića. Riječ je o skladbi Slap Ivana Josipa Skendera.

Stihom kojim završava Tadijina pjesma – a duga još jače zasja u meni – naslovili smo čitav koncert koji će javnosti biti dostupan u petak, 12. studenoga 2021. godine, od 19 sati na službenom YouTube kanalu Glazbene škole Slavonski Brod.

Ovim putem zahvaljujemo Hrvatskom društvu skladatelja i Hrvatskom muzikološkom društvu na podršci koju su pružili ideji i projektu Glazbene škole Slavonski Brod.

Tadijine jeseni – koncert 2021

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh