07.03.2024

Šimun-Čarli Botica i Fabijan Košćak ovogodišnji su dobitnici sredstava za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda „Rudolf i Margita Matz“

Na Natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda „Rudolf i Margita Matz”, koji je bio raspisan 8. siječnja 2024. i otvoren do 26. siječnja 2024. godine, u propisanom roku pristiglo je sedam prijava.

Tročlano stručno Povjerenstvo HDS-a koje su činili Bruno Vlahek, Davor Vincze i Zoran Juranić (predsjednik) nakon rasprave ustvrdilo je da se među pristiglim prijavama radovi Šimuna-Čarlija Botice i Fabijana Košćaka ističu svojom kvalitetom te da je njihovo stvaralaštvo pokazalo najviše potencijala u daljnjem razvoju. Stoga je Povjerenstvo odlučilo da se sredstva koja se mogu dodijeliti ovim Natječajem (2.700,00 EUR) dodijele navedenoj dvojici kandidata, u iznosima od po 1.350,00 EUR. Stručno povjerenstvo smatra da će se na taj način uspješno ostvariti cilj i svrha raspisanog Natječaja, a to je promoviranje glazbenog stvaralaštva talentiranih mladih autora odnosno podrška njihovoj odluci za odabir poziva profesionalnog skladatelja; dodjeljivanjem dviju stimulacija obojica nagrađenih moći će realizirati i zaokružiti projekte predložene u svojim zamolbama, uključujući i nastavak školovanja te usavršavanja.

Povjerenstvo je mišljenja da dodijeljene stimulacije, iako su financijske naravi, imaju i važnu komponentu priznanja i publiciteta koja će ovim mladim skladateljima otvoriti mogućnosti budućih narudžbi njihovih djela, osigurati prisutnost u glazbenom životu i dati im značajniji poticaj strukovne zajednice.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh