Autorski koncerti

Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus d.o.o. svojim članovima, istaknutim skladateljima ozbiljne i zabavne glazbe, kao i zaslužnim pojedincima hrvatskog kulturnog života, redovito povodom značajnih obljetnica priređuje autorske koncerte, na kojima se izvode njihova reprezentativna djela.

Godišnje se održavaju tri do četiri autorska koncerta. Taj oblik prezentacije pojedinog autora i njegova opusa pokazao se primjerenim današnjem vremenu, odnosno efektivnim načinom fokusiranja na nečiju umjetnost, do mjere dovoljne da bi se ostvario medijski, društveni i umjetnički događaj koji privlači veći broj publike i kao kvalitetan kulturni proizvod odskače od hrvatske i zagrebačke koncertne svakodnevnice.

Uz sam koncert, producira se i katalog, odnosno knjižica s biografijom i popisom djela dotičnog autora, koji često sadrži i druge zanimljive tekstove i materijale o njemu, što ju čini dokumentom trajne vrijednosti. Često se uz koncert prezentira i poneko notno ili diskografsko izdanje, a sam koncert se kao relevantan događaj zabilježi audio ili video zapisom, te fotografski dokumentira. Izvedbi glazbenih djela ponekad prethodi i razgovor s autorom.

Povod ovakvim koncertima obično je autorov „okrugli“ rođendan ili kakva druga obljetnica, no održavaju se i tematski koncerti koji objedinjuju djela više autora povezanih generacijski ili obrazovanjem, tako da svaki koncert, uz specifični glazbeni izraz pojedinog autora, ima jedinstvenu koncepciju koja na poseban način promovira djela hrvatskih živućih skladatelja ili nacionalnu baštinu.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh