15.01.2020

Poziv za nove skladbe i radionicu u sklopu Novalis Festivala

JAVNI POZIV za nove skladbe i radionicu u sklopu Novalis Festivala 2021

15. siječnja 2021.

 NOVALIS CONCEPT u Osijeku raspisuje

JAVNI POZIV za nove skladbe i radionicu u sklopu Novalis Festivala

ROK PODNOŠENJA PRIJAVE – DO 31. siječnja 2021.

   CILJ JAVNOG POZIVA

Novalis Concept u Osijeku (RH) ovim Javnim pozivom potiče skladanje suvremene glazbe. Osam mladih međunarodnih skladatelja u dobi do 35 godina bit će odabrano da napiše novu skladbu za Novalis festival, koju će izvesti festivalski ansambl koji čine  Kaja Farszky (udaraljke), Ana Batinica (flauta) i Vid Veljak (violončelo). U sklopu Novalis festivala koji će se održavati od 5. do 9. Listopada 2021. godine, bit će organizirana radionica koju će voditi renomirani skladatelji Brian Ferneyhough, Brigitta Muntendorf, Nina Šenk i Davor Branimir Vincze. Pohađatelji će dobiti jedan individualni sat sa svakim od navedenih skladatelja, a njihova novonapisana djela će se premijerno izvesti na završnom koncertu Novalis festivala u Osijeku 9. Listopada 2021.

Koncert će popratiti ekipa Hrvatske Radio Televizije, te će snimku koncerta naknadno emitirati na 3. programu hrvatskog radija u sklopu emisije “Putovi hrvatske glazbe”. Participacija za prijavu na natječaj iznosi 15€ (100kn), a cijena radionice za odabrane participante iznosi 550€ (4180kn) što uključuje jednotjedni smještaj u Osijeku za vrijeme trajanja festivala. Osobni dolazak na festival je nužan i putne troškove snose participanti sami. Bankovni podaci: Hrvatska Poštanska Banka, Jurišićeva ulica 4  – 10000 Zagreb – Hrvatska, IBAN:HR59 2390 0011 1009 0244 3, BIC: HPBZHR2X

Ekipa Novalis Festivala se obvezuje poštivati sve siguronosne propisane mjere u svrhu prevencije epidemije COVID-19. U slučaju izričito nepovoljne epidemiološke situacije, Novalis Concept zadržava pravo da promijeni datum festivala ili održi festival virtualno.

         ZAHTJEVI JAVNOG POZIVA

Natjecatelji trebaju ispuniti obrazac prijave na … U sklopu istog, bit će potrebno priložiti slijedeće dokumente:

  • Opis nove skladbe koju participant planira realizirati u sklopu Novalis festivala.
  • Dvije ogledne partiture sa snimkama. U slučaju elektronskih kompozicija bez partiture, može se priložiti skica.
  • Biografija ili CV
  • Potvrda o uplaćenoj participaciji

Opis skladbe mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 1. Prijedlog nove skladbe mora reflektirati temu ovogodišnjeg festivala – “Novo Normalno” (vidi manifesto)
 2. Duljina prijedloga ne smije prelaziti 5000 znakova.
 3. Trajanje nove skladbe treba biti oko 5 minuta;
 4. Prijedlog se ne smije odnositi na preinaku skladbe koja je prethodno javno izvedena, tiskana ili ranije nagrađivana;
 5. Mogućnosti sastava su bilo koja kombinacija između sljedeća 3 instrumenta: Flauta, Udaraljke i Violončelo
 6. Elektronika je dozvoljena, uz napomenu da prijavitelj mora sam biti u stanju upravljati elektronikom i propozicije tech ridera moraju biti razumne (npr. jedan mikrofon po instrumentu i 2-4 zvučnika)

Na natječaj se mogu prijavit svi punoljetni skladatelji/ca koji nisu stariji od 35 godina u trenutku zatvaranja natječaja, bez obzira na nacionalnost i spol. Dozvoljena je maksimalno jedna prijava po prijavitelju/ici.

         POTICAJI

Najbolja će skladba na kraju festivala biti nagrađena nagradom ‘J. J. Strossmayer’ te će se honorirati s 500€ (3.800kn)

         PROSUDBENA KOMISIJA

Prijavljene skladbe ocjenjivat će Povjerenstvo koje je imenovao Novalis Concept u Osijeku. Odluke Povjerenstva su konačne i nepromjenjive.

Povjerenstvo:

 Mu-Xuan Lin (Tajvanski skladatelj, Profesor Asistent na Chapman Sveučilištu)

Misael Gauchat (Argentinski skladatelj, sudirektor glazbene izdavačke kuće Maison ONA)

Utku Asuroǧlu (Turski skladatelj, Sveučilište Stanford University doktorand, Pobjednik nagrade Irino)

         MANIFESTO EKIPE NOVALIS CONCEPTA

Ne tako davno je ideja o virusu koji će se proširiti i zarobiti cijeli svijet zvučala kao fikcija predviđena za Hollywoodski film. Prošlo je skoro punih godinu dana otkako su se  vijesti o COVID-u 19 počele pojavljivati u medijima, a danas nitko ne može zamisliti život bez te stalno prisutne prijetnje, do te mjere da se više ne govori o povratku na staro, već navikavanje na novo normalno.

Nošenje maski je postalo obvezno prilikom svakog izlaska u javnost, putovanja su se svela na minimum, socijalna interakcija se većim djelom prebacila na  internet, a vrata mnogih institucija (uključujući i brojne kulturne) su preko noći morale, barem privremeno, zatvoriti svoja vrata. Međutim, mnogi umjetnici su ovo vidjeli kao priliku i krenuli razvijati nove načine interkcije sa svojim kolegama i publikom, učiti i koristiti nove tehnologije kako bi premostili  prepreke koje je pandemija proizvela te nastavili s prezentacijom svog rada u novom formatu.

Novalis Music + art festivala je od svojih početaka usmjeren prema suvremenim umjetničkim trendovima i umjetničkim disciplinama u nastanku, stoga smo odlučili da “Novo normalno” bude tema Novalis festivala u 2021. Pozivamo skladatelje da u vidu kratkog opisa projekta koji namjeravaju kreirati na Novalis festivalu (max 5000 znakova s razmakom) inkorporiraju vlastito viđenje pojma “Novo Normalno” koje je zauvijek promijenilo svijet u kojem smo dosada živjeli. Koja je vizija budućnosti, možemo li je predvidjeti, i na koji način se ona glazbeno može izraziti. Što za Vas znači i kako proživljavate “Novo normalno”, te kako je ono promijenilo vaš način razmišljanja i svakodnevnu umjetničku praksu.

U nadi da će vam ova tema biti ispirativna, želimo vam puno uspjeha s prijavom.

         ROK PODNOŠENJE PRIJAVE – 15. SIJEČNJA 2021.

Rezultati Javnog poziva objavit će se tijekom siječnja 2020. na web stranici www.novalisconcept.hr  Samo će pobjednici natječaja biti obaviješteni putem emaila.

         DODATNE INFORMACIJE

Više informacija o Javnom pozivu moguće je dobiti na adresi elektroničke pošte: novaliscompetition@finder.hr

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh