18.04.2016

Novi glazbeno-scenski projekt Cantus Ansambla

Nastavljajući glazbeno-scensku programsku liniju svog koncertnog ciklusa, Cantus Ansambl otvara prostor za još jednu scensku izvedbu. U suradnji s Laubom, u sklopu ovosezonskog ciklusa Cantus & Lauba, u ponedjeljak, 25. travnja u 20 sati u Laubi održat će se četvrti koncert sezone: Cantus – Dance.
Tematska okosnica koncerta je glazba za ples: glazba koja postaje plesnom glazbom i plesna glazba koja dobija svoju autonomiju.
S jedne strane, glazba iz baleta Air skladatelja Krešimira Seletkovića, koji je svoju praizvedbu imao u sklopu svečanog zatvaranja MBZ-a 2011. godine, dobit će svoj vlastiti „čisto glazbeni“ prostor i pozornost. Za ovu je priliku Seletković pripremio neku vrstu baletne suite, oblikovavši materijal za akustičku izvedbu ansambla, izostavljajući elektroničke dijelove glazbe na koju je u sklopu Biennala Martino Müller koreografirao balet koji je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta. Izvedbom će ravnati umjetnički voditelj ansambla, Berislav Šipuš.

S druge strane, glazba Vinka Globokara potaknula je nastanak koncertnog baleta istaknute hrvatske koreografkinje Marjane Krajač u kojemu sudjeluju plesne umjetnice Irena Mikec, Lana Hosni i Sara Piljek.
Gost Cantus Ansambla je i legendarni Vinko Globokar koji će ravnati izvedbom svoje skladbe, ali će i u ulozi glazbenika povesti ansambl u interpretaciji ovog intrigantnog i izvođački zahtjevnog djela.
Globokar je jedan od rijetkih i dalje umjetnički aktivnih protagonista, pokretač ansambla New Phonic Art, jedne od najistaknutijih skupina osnovanih šezdesetih godina koje su utirale put slobodnoj improvizaciji na glazbenoj sceni.  Tadašnji imperativ bilo je smiono istraživanje koje je trebalo dovesti do nečega novog u glazbi, no ključno je bilo – istraživati. Ta vrsta kolektivnoga razmišljanja nije više tako intenzivno prisutna na današnjoj suvremenoj glazbenoj sceni.
Globokarova skladba Kaleidoskop im Nebel, za ansambl od 15 glazbenika, napisana je na narudžbu festivala Borealis prije tri godine i tematski reflektira ideju magle koja se spušta unatoč svim prognozama i predviđanjima. Premda s jedne strane stvara kaleidoskop, istovremeno je fata morgana.

„Tradicionalni instrumenti nezamjenjivi su su jer pored mogućnosti da budu ono što jesu, nude mogućnosti transformacije i nezamislivog proširivanja. Mišljenja sam da bi tu bilo poželjno malo više ludosti. (…)“
Vinko Globokar, iz teksta: Izvođač stvaralac

Ulaznice za koncert po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti u Laubi sat vremena prije koncerta.

https://www.facebook.com/CantusAnsambl/
www.lauba.hr
https://soundcloud.com/cantus-ansambl
www.hds.hr

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh