Viduka, Davor

Pregledaj djela autora

Davor Viduka je hrvatski glazbenik, autor i gitarist koji se glazbom aktivno bavi već 31. godinu.

Rođen je u Zagrebu 14. svibnja 1970. godine. Već sa sedam godina počeo je svirati gitaru, a svoju prvu grupu Greaseballs osniva 1986. godine sa samo 16 godina. Greaseballs u vrlo kratkom periodu postaju jedna od najpopularnijih demo grupa na području bivše države. Uzlaznu putanju prekinuo je početak ratnih zbivanja.

Nakon što su Greaseballsi prestali aktivno djelovati, godinu dana je svirao u grupi Majke.U Majkama ponovo svira i 1995.godine te objavljuju Live album u Sloveniji.

Godine 1992. osnovao je rock grupu Kojoti, a paralelno je neko vrijeme svirao i s Pips Chips and Videoclips.

Kojoti su uzdrmali hrvatsku rock’n’roll scenu i snimili tri odlična albuma s Vidukom kao glavnim autorom: “Kojoti” (1995.), “Halucinacija” i “Sex Disco Kung Fu” (1998.) u izdanju Dancing Beara. Najpoznatije uspješnice su :”Razuzdan i lud”, “Hodala je pola metra iznad zemlje”, “Halucinacija”, “Izgubljen u svemiru”, “Zajaši zmaja” “Sto milja daleko od nje”, i “Trese, lupa, udara”.

Dok je svirao u Kojotima ušao je par godina za redom u uži izbor za Najboljeg gitaristu nagrade ‘Status’. Sastav je na prestao s djelovanjem 2000. godine.

Iste godine kada su Kojoti prestali s radom, Viduka se pridružuje grupi Kawasaki 3P kao gitarist i autor. Do sada su objavili tri albuma: “Kawasaki 3p” (2003.) i “Idu Bugari” (2009.), “Goli zbog pasa” (2015.). Osvojili su dva Porina, Crnog mačka, Davorina i sedam Zlatnih koogli. Iznjedrili su brojne hitove, od “Antonija”,” Kak si?Pa tak!” preko “Ni da ni ne”, “Puta madre”, “Niskarastaman”, “Mate Parlov” do novijih “Mupovs-ska “, “Loš, zao”, “3 problema”, itd. Album “Goli zbog pasa” kao i prošli “Idu Bugari” je ubrzo nakon objavljivanja dospio na prvo mjesto najprodavanijih domaćih albuma gdje se zadržao nekoliko tjedana. Kawasaki 3P su ušli u sam vrh regionalne rock scene, što su dokazali i fenomenalnim, rasprodanim koncertom u Tvornici 21. ožujka 2015. godine.

Vrhunac su ipak doživjeli 25.03.2017.kada je Kawasaki 3p rasprodao Dom Sportovai snimak tog koncerta će biti objavljen kao Live album i DVD do kraja 2017.godine. 24. rujna 2016. godine, Viduka, također za Dancing Bear, konačno objavljuje album svog prvog sastava Greaseballs koji izlazi u CD i LP formatu i na kojem je on producent i većinski autor.

Izvrsnim povratničkim koncertom u prepunom Boćarskom domu u Zagrebu, 28.sječnja 2017., Viduka s Kojotima najavljuje ponovno aktivno djelovanje grupe.Kojoti su od svibnja do rujna na jako uspješnoj povratničkoj turneji.Na jesen 2017.Dancing bear planira objavljivanje boxseta svih albuma Kojota i Kompilacijski L.P.sa par novih pjesama na kojima je Viduka autor i glazbe i teksta,i koje bi se 2018.trebale naći na novom albumu Kojota.

Osim u spomenutim grupama, kao autor surađivao je s raznim izvođačima:

Za grupu Central problem napisao je njihov najveći hit „Zagor“ koji je objavljen na albumu ‘149’ 1996. godine i koji danas slovi za prvu rap pjesmu na ovim područjima. 2004. skladao je glazbu za pjesmu „Ne daj“, za Natali Dizdar. Te iste godine u ljeto pjesma izlazi kao njen prvi službeni singl i odmah uspijeva osvojiti gotovo sve top-ljestvice, te biva nagrađen Zlatnom kooglom za pjesmu godine, nagradom HR Top 20 za najbolje plasiranu pjesmu na top-ljestvicama tijekom godine, kao i trima nominacijama i osvojenim Porinom za aražman pjesme. Pjesma ‘Ne daj’ smatra se zanajuspješnijim, domaćim singlom te godine.

Osim s Natali, kao autor glazbe i teksta surađuje i s pjevačicom Đanom Šegon na albumu ‘Luna’ iz 2008. godine. 2016. godine s Ivanom Rushaidat surađuje kao autor glazbe i stihova na njenom singlu „Ne dam te“, kao i na drugim pjesmama za njen debitantski album.

Za dječju emisiju ‘Jura Hura’ koja se prikazivala na Hrvatskoj radioteleviziji skladao je naslovnu pjesmu.

Uz autorski i svirački rad, bavi se i produkcijom te je do sada producirao dva albuma, Porinom nagrađen ‘Idu Bugari’ Kawasaki 3P-a i prvi album grupe Greaseballs.

Trenutno je autor, gitarista i producent Kojota, Kawasaki 3P-a , Greaseballsa i autorski surađuje sa mnogim drugim izvođačima.

Nagrade :

  1. nagrada Porin za album ‘Kawasaki 3’
  2. nagrada Crni mačak za album ‘Kawasaki 3p’
  3. nagrada Zlatna Koogla u 7 kategorija za album ‘Idu Bugari’
  4. nagrada Porin za pjesmu ‘Ne daj’ Natali Dizdar
  5. nagrada Zlatna Koogla za pjesmu ‘Ne daj’ Natali Dizdar u kategoriji ‘hit godine’
  6. nagrada HR Top 20 za pjesmu ‘Ne daj’ Natali Dizdar
  7. nagrada Porin za album ‘Idu Bugari’
  8. nagrada Davorin za album ‘Idu Bugari’
  9. nagrada Mega Muzika za album ‘Greaseballs’ u kategoriji najbolji debi album

Uz osvojene nagrade, Davor Viduka je osvojio još šest nominacija za nagradu Porin u raznim kategorijama

Diskografija :

1990.‘Blue Moon’, Jugoton, Greaseballs

1995.’V živo na Štuki’, Dallas Records, Majke

1995.‘Kojoti’, Dancing Bear, Kojoti

1996.’Halucinacija‘, Dancing Bear, Kojoti

1996.’149‘-Helidon’, Central Problem

1998.’Sex Disko Kung Fu’, Dancing Bear, Kojoti

2003.’Kawasaki 3P’, Dancing Bear, Kawasaki 3P

2005.’Natali Dizdar‘, Croatia Records, Natali Dizdar

2008.’Luna‘, Menart, Đana Šegon & Superneon

2009.’Idu Bugari‘, Dancing Bear, Kawasaki 3P

2015.’Goli zbog pasa‘, Dancing Bear. Kawasaki 3P

2016.’Greaseballs’, Dancing Bear, Greaseballs

Također, pjesme na kojima se Viduka pojavljuje kao autor i gitarist objavljene su tijekom karijere i na velikom broju raznih kompilacija.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh