Pepelko Ivica

Pregledaj djela autora

skladatelj, pjesnik (Bistrinci / Belišće, 24. listopada 1944.)

Jedan od najpoznatijih autora kajkavskih popevki rođen je u Slavoniji, mladost je proveo u Zagorju, od 1952. živi u Budinščini i Konjščini, a kasnije u Varaždinu. Sve to odredilo je njegov identitet, kao i kasniju sa Zagorjem usko povezanu glazbeničku osobnost. Čitav je život posvetio promidžbi kajkavštine držeći da nije dovoljno zastupljena u kulturnim i društvenim zbivanjima te da joj mediji, posebno nacionalni, ne daju dovoljno zasluženog prostora.

Po zanimanju je ekonomist, a bavio se srodnim zanimanjima te novinarskim poslom kao dopisnik Vjesnika i urednik lokalnog lista Naša komuna. Iako je već od ranog djetinjstva pokazivao interes za glazbu, nije glazbeno obrazovan, ali je kao samouk glazbenik ostvario zamjetnu karijeru posvetivši se narodnoj glazbi kajkavske provenijencije. Godine 1969. osniva svoj prvi ansambl Lepi dečki, a ubrzo počinje pisati tekstove i skladati vlastite skladbe, te osniva i glazbeni festival Zagorske krijesnice, čijim je umjetničkim ravnateljem bio pet godina.

Osim glazbom bavi se i pisanjem poezije. Objavio je zbirku pjesama Kaj vu duši (2009.) koja je u nakladi od tri tisuće primjeraka brzo rasprodana. Član je i jedan od osnivača Hrvatskoga zagorskog književnog društva sa sjedištem u Klanjcu.

Bavi se i likovnom umjetnošću. Oko stopedeset ulja na platnu nalaze se diljem svijeta, najveći dio kod naših iseljenika u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Kanadi i Australiji.

Bavi se i humanitarnim radom. Do 2013. godine bio je predsjednik Prve hrvatske udruge roditelja djece oboljele od onkoloških bolesti na KBC–u Rebro, sada je njen počasni član. Organizirao je niz humanitarnih koncerata na kojima je i sam sudjelovao.

Napisao je glazbu i stihove za više od četiristopedeset skladbi, većina je objavljena na nosačima zvuka; autor je nekih od najpoznatijih kajkavskih pjesama (Kada dođe mjesec maj, Kad procvatu jabuke, Rane 90–e, Čuvajte nam uspomene, Fala ti Bože za ovaj dan, Bit će bolje, Ljubice male, Kaj vu duši, Veseli smo Zagorci…) i prvi »kajkavac« s platinastom pločom. Surađuje s najpoznatijim glazbenicima naših prostora. Napisao je i glazbu za cjelovečernji film Stollen life (Kanada) snimljen prema romanu Janka Matka Moć zemlje.

Dobitnik je brojnih festivalskih nagrada. Član je Hrvatske glazbene unije i HUZIP–a.

Diskografija: Najlepše popevke; Kaj vu duši; Dal’ se zmisliš; 35 let s popevkom za Zagorje, 2004.; Rane 90–e, 2007.; Bit’ će bolje, 2009.; Zlatna kolekcija, 2009.; Čuvajte nam uspomene, 2012.; Fala Ti Bože za ovaj dan, 2012.; Zagorje vu meni, 2014.; Domačija, 2015.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh