05.06.2023

Ratko Zjača snimio je solo album Archtop Avenue za poznatu njemačku izdavačku kuću In+Out Records

Izlazak albuma najavljen je za listopad 2023. u formi vinila i CD-a

Ovo je 17. album Ratka Zjače, koji se od ostalih albuma razlikuje po mnogim detaljima, a prvenstveno činjenicom da je to solo album. Archtop Avenue predstavlja Ratka u najzahtjevnijoj i najintimnijoj formi solo gitare. Album koji dokumentira dvanaest različitih Archtop gitara, najpoznatijih graditelja u posljednjih 100 godina, u dvanaest različitih kompozicija. Album sadrži i nekoliko Ratkovih autorskih skladbi, ali i poznate standarde Monka, Coltranea i Ellingtona.

Archtop Avenue dio je mog dugogodišnjeg istraživanja“, kaže Ratko Zjača o Archtop gitarama, dok album posvećuje najpoznatijim graditeljima gitara: John D’Angelico, Jimmy D’Aquisto, Chris Mirabella, Bryant Trenier, Linda Manzer, Bob Benedetto, Jim Triggs i brojnim drugima. „Upravo je navršeno 100 godina postojanja Archtop gitara i ovaj je album prezentacija velikih graditelja na jednom mjestu. Također je posvećen mojim učiteljima koji su mi otvorili glazbene horizonte. Govorim o velikanima kao što su Joe Pass, Jim Hall, Joe Diorio, Mick Goodrick i Vic Juris. Preporučujem slušanje albuma na kvalitetnoj Hi-Fi opremi, a – nadam se – što manje na mobitelima i računalima.“

Na albumu se nalaze čak tri komentara poznatog američkog jazz novinara Billa Milkowkog, legendarnog  američkog jazz gitarista i profesora jazz gitare na Juillard School Rodneya Jonesa te jednog od najvećih graditelja Archtop gitara današnjice, Chrisa Mirabella.

„Na ovom prekrasnom albumu Ratko dijeli pjesme iz Velike američke pjesmarice i originalne skladbe svirane s vještinom i osjećajem. Glazba se nudi s istinskim poštovanjem i povezanošću sa srcem svirača. To je rijedak i lijep dar. Odsvirane bez ikakve naznake razmetanja, Ratko melodije predstavlja kao hranu za guštanje. Ovo je glazba koju možete koristiti kao soundtrack za cijeli život. Sjednite, opustite se i dopustite da vas zvukovi ponesu.” – Rodney Jones, gitarist/skladatelj/profesor jazz gitare.

„Uživajte u tome kako Ratko govori svakom notom, svakom pauzom, kroz svaki instrument. I uživajte u svakom od korištenih instrumenata – razlike, sličnosti, jedinstveni glasovi koje svaki nudi.” – Cristian Mirabella, jedan od vodećih Archtop graditelja nove generacije luthiera.

„Dok poštuje harmonijske konture i duboko ukorijenjene melodije tih često obrađivanih skladbi, i drugih predstavljenih na Archtop Avenue, Zjača im daje svoj osobni pečat kroz ponovnu harmonizaciju, suptilne ritmičke pomake i improvizacijske letove. Snimajući svaku pjesmu s drugom Archtop gitarom, on tumači ove voljene standarde i nekoliko originala s ukusom i inventivnošću. Uvijek imajući na umu obraćanje bas liniji, dok isporučuje bogate glasove akorda i vrti fluidne linije melodija, postiže delikatan balans u ovih dvanaest melodija. Archtop Avenue uvjerljiv je dodatak kanonu solo gitare i kruna Zjačine dosadašnje karijere.“ – Bill Milkowski, američki jazz kritičar, novinar i biograf.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh