16.05.2017

Srđan Dedić predstavlja Hrvatsku na 64. Međunarodnom skladateljskom Rostrumu u Palermu

srđan dedić slik

Prestižno međunarodno natjecanje za skladbe nastale unutar pet godina, pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) u sjajnoj tradiciji od godine 1954. kada se počinju okupljati nacionalne radijske postaje da bi međusobno predstavile ali i ocijenile i nagradile najvrsnije skladbe a time i promicale i nova skladateljska imena u najširem medijskom okolišu. To je natjecanje tijekom desetljeća postalo najznačajnijom platformom predstavljanja i promicanja suvremene glazbe putem radijskih emitiranja pružajući ujedno i jedinstveni forum razmjene među radijskim urednicima stručnjacima za suvremenu glazbu. Uz potoru Europske radijske unije (EBU) i ove će se godine u 64. izdanju natjecanja okupiti delegati iz 29 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta predstavljajući šezdesetak recentno nastalih skladbi, koje će se boriti za prestižno priznanje unutar glavne kategorije, ali i unutar kategorije skladatelja do 30 godina.

Jedini hrvatski skladatelj koji je ikada nagrađen ovom značajno UNESCO-vom nagradom ovog natjecanja jest Srđan Dedić koji je to priznanje primio godine 1988. u kategoriji skladatelja do 30 godina. Ove godine u glavnoj kategoriji sudjeluje kao predstavnik Hrvatskog radija (HRT) i to skladbom “Self-Fulfilling Prophecies” koja je pisana za Cantus ansambl i praizvedena na otvorenju prošlogodišnjeg festivala Osorske glazbene večeri pod ravnanjem Berislava Šipuša.

Cilj projekta Rostrum+ koji je unutar ovog natjecanja započeo prije dvije godine jest doseg što većeg auditorija upravo odabranom suvremenom glazbom, pa se osim emitiranja na radijskim postajama (kojih je u prošloj godini bilo ukupno 700), upriličuje poseban tjedan javnog slušanja na internetu (Streaming week), te će u jednoj knjižari u Palermu biti za vrijeme održavanja ovogodišnjeg Rostruma biti također moguće preslušati skladbe koje su u konkurenciji.

Ovogodišnje natjecanje u Palermu održat će se u suradnji s Konzervatorijem “Vincenzo Bellini” koji proslavlja svoju 400.obljetnicu, a to je ujedno i prvi put da je Italija domaćin Rostruma. Pobjednici će biti proglašeni u petak, a u konkurenciji 60 skladbi nalaze se djela iz 29 zemalja –  od Australije, Argentine i  Ujedinjenog Kraljevstva do  Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske, Estonije i, naravno, Hrvatske.

Delegatkinja iz Hrvatske, ujedno i selektorica te članica ocjenjivačkog suda na natjecanju, jest muzikologinja Iva Lovrec Štefanović, urednica na HRT.

Više o projektu i natjecanju na http://rostrumplus.net/

irc palermo 2017

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh