23.11.2022

Zajedno u glazbi: Hrvatska-Austrija

U četvrtak, 24. studenoga 2022. godine u bečkom Konzerthausu održat će se svečani koncert povodom 30. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom.

Mladi hrvatski glazbenici s bečkom adresom udružili su snage i u suradnji sa svojim ansamblima osmislili raznovrstan i atraktivan program u duhu poveznica ovih dviju zemalja. Prepuštanjem pozornice orkestru mladih glazbenika ujedno se željelo obilježiti i Europsku godinu mladih.

Dirigentu Andreju Veselu i njegovim je suradnicima želja bila programom prikazati isprepletenost i prožetost životnih puteva hrvatskih i austrijskih skladatelja te njihovih glazbenih djela. Njihove su brojne veze proizašle iz duha vremena fin de sièclea, posebice u umjetnostima koje su se tada tek bile u začecima: filmu i filmskoj glazbi.

Jedan od najvažnijih predstavnika hrvatske glazbene moderne, Blagoje Bersa, studirao je i živio u Beču gdje nastaju neka od njegovih najuspjelijih djela, među ostalim i prva scenska te filmska glazbena ostvarenja. Kao svojevrsni pandan Bersi, u bečkoj se moderni uzima njegov nešto mlađi suvremenik Erich Wolfgang Korngold, značajan skladatelj razdoblja i prvi veliki filmski skladatelj u Hollywoodu.

Dora Pejačević za života je često boravila u Beču, a dva stavka njene Simfonije bila su praizvedena u Zlatnoj dvorani bečkoga Musikvereina. Hrvatski pijanist Petar Klasan ovom će prilikom prvi put u Austriji izvesti Dorinu Phantasie concertante. U čast Dori, za svečanu je obljetnicu naručeno i novo djelo jedne od naših najznačajnijih suvremenih skladateljica – Margarete Ferek-Petrić. Njezinu će Fanfare (or not) praizvesti solistice violinistica Andrea Nikolić i oboistica Ivana Nikolić uz pratnju orkestra.

U drugom dijelu koncerta publika će moći uživati u filmskom glazbenom klasiku – orkestralnoj suiti Casablanca austrijskoga skladatelja Maxa Steinera. Poznat po svojim operetama, Robert Stolz skladao je i filmsku glazbu. Ova se dva žanra najbolje isprepliću u ariji Du sollst der Kaiser meiner Seele sein, koju će izvesti mezzosopranistica Josipa Bainac Hausknecht.

U program su uključena i neka od hrvatskih remek-djela: filmske teme Arsena Dedića i Anđelka Klobučara. Kako bi se zaokružila ova slavljenička cjelina, uključene su i dvije među najpopularnijim temama – one Eduarda Gloza i Alfija Kabilja.

Koncert organizira Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji u suradnji sa simfonijskim orkestrom Ton der Jugend i ansamblom WISE. Pokroviteljstvo nad Svečanim koncertom preuzeo je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

 

Foto: Ton der Jugend

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh