31.05.2021

Vrhunskim koncertima završen drugi blok MBZ-a!

Velikim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Papandopulo kvarteta u zagrebačkom Domu sportova te posebnim programom pod nazivom Heroine akuzmatičke glazbe u subotu je zaključen drugi festivalski blok 31. muzičkog biennala Zagreb! Ključni domaći festival suvremene glazbe u tri je dana publici ponudo raznovrstan i bogat program, koji će se nastaviti trećim blokom u srpnju ove godine.

Programski blok naziva Shifting započeo je u četvrtak, 27. svibnja, u Muzeju suvremene umjetnosti, a otvorio ga je ASMANGU (Ansambl Studenata Muzičke Akademiju za Novu GlazbU) djelom Svako traženje smisla je… mladoga skladateljskog dvojca Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića. Istoga dana otvorena je instalacija A-plauzibilno Višeslava Laboša, a čembalist Franjo Bilić je u Galeriji MSU-a predstavio djela domaćih i stranih skladatelja. Na sjajnom koncertu je, između ostalog, praizveo djelo Jedan/One naše skladateljice Ivane Kiš. U sklopu drugoga bloka Franjo Bilić je održao i predavanje te radionicu Čembalo up(to)date, umijeće skladanja za čembalo u 21. stoljećuGobi Drab publiku je oduševila energičnom izvedbom na Paetzoldovoj blokflauti i vrlo zanimljivim koncertom na kojem je praizvela i djelo GD Ivana Violića.

Cijenjeni je domaći flautist Dani Bošnjak na online koncertu praizveo djelo Burleska, minijature za piccolo Dubravka Detonija, i pokazao širok raspon zvuka flaute, katkad s elektronikom, u djelima Milka Kelemena i Tomislava Olivera, kao i u skladbama autorica Kaije Saariaho te Diane i Doine Rotaru. Njegov koncert možete pogledati na službenom YouTube kanalu MBZ-a.

Finale drugog dijela MBZ-a održalo se na dvije lokacije u Zagrebu, a tijekom bogatog programa u subotu, u fokusu su bili Razgovorni formati u Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon izlaganja muzikologa Lukasa Haselböcka i Seadete Midžić te dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, poljsko-francuska skladateljica Elżbieta Sikora predstavila je svojih Pola stoljeća stvaranja. Svi oni, kao i još nekoliko kolegica i kolega iz Hrvatske i inozemstva, pridružili su se završnom razgovoru o refleksiji i uvjetima ženskog umjetničkog stvaranja, koji je moderirala umjetnička ravnateljica MBZ-a, Margareta Ferek-Petrić.

Drugi festivalski blok bio je u znaku i programa za djecu. Svirkaonica u Muzeju voditeljice Lucije Stanojević bila je popunjena u svim terminima, a program za VELIKE malene zaključen je Slušno-improvizacijskim događajem uz Svirkaonicu, na kojemu su se malim polaznicima radionice pridružili i odrasli glazbenici, predstavnici improvizacijske glazbene scene.

Maestralnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Papandopulo kvarteta u subotu navečer MBZ je predstavio domaću orkestralnu glazbu, ali i onu koja je na različite načine vezana uz Francusku. Pod ravnanjem dirigentice Yalde Zamani praizvedeno je djelo Gaul mladoga hrvatskog autora Matka Brekala i izvedene su skladbe francusko-brazilske autorice Michelle Agnes Magalhaes, s čak četiri udaraljkaška solista, i francuskog autora koji je razvio koncept „instrumentalne saturacije“ Raphaëla Cendoa. Čuli smo i skladbu hrvatske autorice Sande Majurec koja je praizvedena upravo na MBZ-u, 2017., kao i Sigmu Ive Maleca, iznimno značajnog hrvatsko-francuskog skladatelja 20. stoljeća. U koncert je uveo Papandopulo Kvartet, izvedbom djela Four5 Johna Cagea, a u glavnom su programu “razbili” orkestralni niz svojom izvedbom napetog djela za četiri saksofona, Goldspell, hrvatske autorice koja živi u Beču Mirele Ivičević.

Nakon programa novosadskog Centra za nove medije kuda.org u MSU, drugi blok 31. MBZ-a službeno je završio posebnim programom osmišljenim u suradnji MBZ-a i GRM-a INA – Skupine za glazbena istraživanja pri Nacionalnom audiovizualnom institutu u Parizu: djelima autorica akuzmatičke glazbe.

Muzički biennale Zagreb svoj će 60. rođendan slaviti još nekoliko mjeseci, a treći programski blok, od ukupno četiri, jednog od najvažnijih festivala suvremene glazbe na ovim prostorima održava se od 15. do 17. srpnja.

Kompletan program nadolazećeg trećeg bloka 31. MBZ-a možete pronaći OVDJE.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh