08.09.2023

Višestruko nagrađivana Pasija Berislava Šipuša objavljena u ediciji Ligatura

Treće izdanje novopokrenute edicije Ligatura Cantusa Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije donosi višestruko nagrađivanu Pasiju, recentno ostvarenje iz opusa jednog od naših najistaknutijih autora, Berislava Šipuša, čija je praizvedba 2022. izazvala veliku pozornost javnosti

Kritika je skladbu opisala kao “impresivnu fresku” (Jutarnji list) i “zaokruženo djelo snažnog emocionalnog naboja” (klasika.hr), u kojemu smo se susreli s nizom “zanimljivih skladateljskih izbora, od same forme, preko instrumentacije, a ponajviše tekstova” (Vijenac), a koja je – nakon dvogodišnje muke po pandemiji – skončala velikim, zasluženim trijumfom” (Jutarnji list).

Uslijedile su i dvije prestižne nagrade: Nagrada Vladimir Nazor Republike Hrvatske za najbolje umjetničko ostvarenje na području glazbe u 2022. godini te Nagrada Boris Papandopulo Hrvatskog društva skladatelja za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe u 2022. godini.

Sad je pred nama i diskografsko izdanje djela u ediciji Ligatura, kao svojevrsna kruna njegova dosadašnjeg života. Skladba je plod programa rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije u kojemu je Šipuš sudjelovao u sezoni 2019./2020. Kao i u slučaju njegovih prethodnika, on je tom rezidencijom dobio priliku skladati dvije opsežnije kompozicije za ansamble HRT-a.

Iako zaključeno 2020., djelo je napokon ugledalo svjetlo dana 1. ožujka 2022. godine u zagrebačkoj Laubi u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom šefa-dirigenta Tomislava Fačinija, s vokalnim solistima Monikom Cerovčec, sopran, Martinom Gojčeta Silić, mezzosopran, Rokom Radovanom, tenor i Markom Špeharom, bas, uz Sretena Mokrovića kao govornika i Branimira Pustičkog kao solo violončelista, te instrumentalni ansambl dviju harfi (Mirjana Krišković, Veronika Ćiković) i bogate baterije udaraljki (Hrvoje Sekovanić, Šimun Matišić, Marko Mihajlović, Fran Krsto Šercar).

Šipuševo monumentalno ostvarenje tematizira muku Isusa Krista. Autor, međutim, odustaje od izvornog teksta Pasije, već na toj osnovi formira vlastiti libreto sazdan od poezije i tekstova Vesne Krmpotić, Jure Kaštelana, Vlade Gotovca, Seada Alića i Antuna Branka Šimića. Njima, pak, suprotstavlja vlastiti izmišljeni jezik bez značenja. Pasija tako “počiva na poeziji, a glazba je ta koja njezine poruke osnažuje i čini da dopiru još dublje, u nutrine bića”, zaključuje Marija Saraga u knjižici CD-a.

“Pasija je nešto što svi osjećamo i kroz što prolazimo”, nadovezuje se Sead Alić, filozof i književnik koji je Šipušu pomogao u odabiru književnih predložaka i oblikovanju libreta. “Samo je rijetki mogu uzdići na razinu univerzalnog govora. Berislav Šipuš je uspio.”

Četrdestminutno ostvarenje “dramaturški je jasno i čvrsto sazdana skladba”, bilježi dalje Saraga. “U njoj susrećemo različite i kontrastne slike: od intimnih iskaza osjećajnosti, kontemplativnih odsjeka prelijepog zborskog muziciranja, do dramatičnih i reskih situacija u kojima napetost izbija kroz udarce udaraljki i ritmičnost glasova”.

“Glazba Pasije posve je šipuševska“, zaključuje Saraga, “prožeta mnogim iskustvima i utjecajima, reinterpretacijama vlastitih glazbenih ideja, raznolikostima koje autor ujedinjuje u vlastiti iskaz, sve to u tkivu natopljenom osjećajnošću, iskrenom, ljudskom – od koje autor ne bježi. Iako posve osobno, Šipuševo djelo uspješno prenosi univerzalnu poruku o duhovnosti, o ljubavi, o čovjeku”.

Edicija Ligatura u sklopu koje je objavljeno ovo reprezentativno izdanje nastala je u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog društva skladatelja. Urednice edicije su Ivana Kocelj (HRT) i Marija Saraga (HDS/Cantus), a urednica izdanja Srđana Vrsalović.

Djelo je snimljeno 2022. u Studiju Zvonimir Bajsić HRT-a. Tonska snimateljica bila je Marijana Begović, a glazbenu produkciju i mastering potpisao je Krešimir Petar Pustički.

Izdanje na naslovnici donosi razglednicu s intervencijama Two Moons Marka Tadića iz 2011. godine. Naslovnica je plod suradnje između Tadića i Šipuša, o čemu kustoska suradnica edicije Karla Pudar bilježi:

“Baš kao i Pasija, ideja dva mjeseca potiče na promišljanje o bitku i vjerovanju, o stvaranju i nestajanju… Ljudske figure prikazane s leđa, lišene identiteta, postaju kontrapunkt zlatnim planinama što se izdižu u daljini, ništavilu najednom kontrira smisao. Ideja nove nade, rađa se na horizontu. Tadićeva razglednica postaje idealna uvertira u glazbenu pasiju koja nas čeka pritiskom tipke play“.

Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

* Album Pasija Berislava Šipuša dostupan je u Cantusovu webshopu, ali i na svim digitalnim platformama.

* Za sve zainteresirane i dalje su dostupna i prava dva izdanja iz edicije Ligatura:

 

Zbor HRT-a: Osluškivanja (Bradić, Klobučar, Parać, Horvat)

https://www.cantus.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=754&lang=hr

https://album.link/osluskivanja

 

Srećko Bradić, autorski album (Requiem, Stabat Mater)

https://www.cantus.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=764&lang=hr

https://bfan.link/srecko-bradic-hrvatski-suvremeni-skladatelji

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh