18.12.2023

Vedran Kocelj: Otkrivanja

Diskografski katalog izdavačke kuće Cantus može se pohvaliti rastućim popisom kompaktnih diskova posvećenim mahom hrvatskim skladateljima i interpretima. Novoizdanim albumom Otkrivanja ovaj katalog obogaćen je za još jedno izdanje domaćeg interpreta, a riječ je o albumu prvijencu Vedrana Kocelja, koji donosi djela istaknutih skladateljskih imena hrvatske glazbe: Borisa Papandopula, Brune Bjelinskog, Igora Kuljerića i Srđana Dedića.

Umjetnika takvog kalibra kao što je Kocelj gotovo da ne treba predstavljati, stoga je činjenica da je riječ o njegovu tek prvom samostalnom albumu ponešto iznenađujuća. Preslušavanjem albuma koji je priredila urednica Srđana Vrsalović te čitanjem popratne programske knjižice autora Borka Špoljarića, jasno je da naziv Otkrivanja opravdava svoju inicijalnu sugestivnost u ponekad doslovnom otkrivanju zaboravljenih skladbi, ali i poziva na iščitavanje suptilnijih slojeva – onih u umjetničkom profilu interpreta kao i u pomnom odabranim skladbama.

Vedran Kocelj ističe se svojim dugogodišnjim prisustvom na sceni kao i raznolikošću svojega umjetničkog djelovanja. Kao prva truba Simfonijskog orkestra HRT-a, stalni član Cantus Ansambla te stalni suradnik Hrvatskoga baroknog ansambla, Kocelj se profilirao kao jedan od vodećih hrvatskih trubača, a u svojoj se biografiji može pohvaliti brojnim komornim i solističkim nastupima na gotovo svim važnijim hrvatskim glazbenim festivalima, kao i s brojnim suradnjama domaćim i stranim glazbenicima i orkestrima. Ovom (p)opisu slobodno se može dodati još i: promotor hrvatske glazbe.

Recenziju Silve Milostić u cijelosti pročitajte na glazba hr.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh