07.02.2018

U HDS-u održana prva tribina „Moje pjesme, moje molitve“

IMG_5064

Hrvatsko društvo skladatelja pokrenulo je novu tribinu pod nazivom „Moje pjesme, moje molitve“ s ciljem predstavljanja hrvatskih autora i njihovih skladbi duhovnog karaktera.
Gost prve tribine, održane u srijedu 31. siječnja 2018. u dvorani HDS-a u Zagrebu, bio je jedan od doajena hrvatske glazbeno-duhovne scene, Čedo Antolić u kojoj je prisutan od 1969. godine. Objavio je 6 albuma, a dobitnik je i brojnih nagrada, uključujući četiri Porina.

 Na početku večeri riječ dobrodošlice prisutnima je uputio Glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban, kazavši kako Hrvatsko društvo skladatelja ima dugu tradiciju organiziranja tribina: „Neki se još sjećaju glazbenih tribina koje je vodio pokojni Ivan Percl. Prije dvije godine pokrenuli smo tribinu „Nota mog života“ pod vodstvom Voje Šiljka, a sada se veselimo novom projektu. Odličan odaziv publike večeras dokaz je postojanja velikog interesa za pjesme ove tematike“.

 
Voditelj i inicijator projekta Slavko Nedić, skladatelj i urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija,  program je zamislio na način da najprije o nastanku i ‘životu’ pjesme razgovara s autorom, nakon čega se tekst odvaja od glazbe te se ona tako „ogoljena“ prezentira publici. Iako je Nedić za Čedu imao unaprijed pripremljena pitanja i najave, razgovor se vrlo brzo pretvorio u improvizaciju. Publika je spremno prihvatila taj odmak od zamišljenog koncepta, jer se on dogodio spontano i simpatično, popraćen Čedinim šalama „na svoj račun“.

Rene Medvešek, filmski i kazališni glumac i redatelj, recitirao je svaku od pjesama, a potom su uslijedile i njihove glazbene interpretacije. Pjesme „Zašto“, „Tama“ i „Nakon svega“ uz Čedu je izveo njegov zbor „Hrid“ te sin Matija Antolić, dok je pjesmu „Stvaranje“ izveo zbor „Izvor“.
Željka Marinović je za ovu prigodu izvela pjesmu „Tragovi“ izrazivši sreću i zahvalnost zbog njihove dugogodišnje uspješne suradnje i prijateljstva koje je iznjedrilo i dva Porinom nagrađena albuma „Želim Ti dati najbolje“ 2001. te „Svjetionik“ 2009. godine. „Nebrojeno sam mnogo puta pjevala Čedine pjesme, no svaki put mi je kao prvi, duboko sam s njima povezana“, emotivna je bila Željka.

Iako narušena zdravlja, Čedo zrači posebnom duhovnošću i energijom: „Ako imaš talenta za pjesništvo onda u svakom trenutku stvaranja dolazi do simbioze. Ne mogu reći kako moje pjesme nastaju, no najviše stvaram noću. Sjećam se anegdote kada me nazvao Matko Petrić  i rekao: ‘Putujem za Komižu, ‘more valja”.  Nakon te izjave, u milisekundi mi je sinuo nastavak: ‘A drvo pjeva pjesmu trpljenicu’. Nisam znao od kuda se on pojavio ni što znači ta riječ. Meni je poezija Život, sa svim njegovim svakodnevnim sitnicama na kojima sam zahvalan Bogu.’


Slavko Nedić je na kraju tribine zahvalio organizatoru, rekavši: „Za hrvatsku duhovnu glazbu često znam reći da je „siroče“: za Crkvu je ona previše „rockerska“ ili previše svjetovna, a za „svjetovni“ milje previše „crkvena“ jer spominje Isusa. Zato hvala HDS-u što nam je pružilo priliku za predstavljanje takve vrste glazbe u ovom ekskluzivnom prostoru“.

Druga tribina „Moje pjesme, moje molitve“ održat će se posljednje srijede u veljači, a ugostit će osebujnog autora i interpreta Brunu Krajcara. Bruno je na nedavno završenom Zagrebačkom festivalu izveo autorsku pjesmu „Pozitiva“. Vjerujemo da će i večer predstavljanja njegovog stvaralaštva zračiti jednakom „pozitivom“ kao što je i ova Čedina.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh