28.03.2018

Tribina „Moje pjesme, moje molitve“ predstavila stvaralaštvo Luke Balvana

Luka Balvan

Na 3. tribini „Moje pjesme, moje molitve“, održanoj 21. ožujka 2018. u dvorani HDS-a u Zagrebu, predstavljeno je stvaralaštvo kantautora popularne duhovne glazbe, Luke Balvana. Ova je tribina ujedno bila i proslava njegovog 30 godina dugog djelovanja na duhovnoj sceni, tijekom kojeg je svojim pjesmama ostavio dubok trag. Iako to nije bilo unaprijed planirano, znakovito je Lukino gostovanje na tribini upravo na dan obilježavanja Svjetskog dana poezije. U razgovoru sa Slavkom Nedićem, voditeljem tribine, Luka je pričao o svom životu od ranog djetinjstva za vrijeme kojeg je na njega izniman utjecaj ostavilo i pjevanje u crkvenom zboru, s majkom i sestrama, u rodnoj Banja Luci. Dolaskom u Zagreb 1988. godine počeo se ozbiljnije baviti duhovnom glazbom. Prisjetio se i teškog perioda u vrijeme studiranja, kada je tražio ispravan put i dublji smisao života. Tada se susreo s Psalmom 23 čiji je tekst i uglazbio. Tako je nastala pjesma „Gospodine, Ti si pastir moj“, jedna od njegovih najpopularnijih pjesama koje izvode mladi diljem zemlje. „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim, jer Ti si sa mnom Oče. Oče, Oče moj! Tvoj štap i palica Tvoja, utjeha su meni… Ovaj me tekst duboko dirnuo i u njemu sam pronašao sve odgovore“, rekao je Luka.  

I na ovoj tribini, kao i na prethodnima, predstavljeno je 5 pjesama. Glumac Zvonko Novosel najprije je recitirao svaki od tekstova u njihovom izvornom obliku (odvojeno od glazbe), a potom su pjesme i glazbeno interpretirane. „Sonet raspetom Kristu“ izveo je sâm Luka. Marija Husar Rimac, koja je pjesmu „Moj je put na Tvome sada putu“ otpjevala u izvornoj verziji, bila je spriječena prisustvovati tribini, pa je s Lukom u duetu ovu pjesmu otpjevala Ivana Sopta, jednim dijelom i zaslužna što je ona ugledala svjetlo dana. „Luku sam upoznala na duhovnom seminaru fra Zvjezdana Linića, u Taboru. Kad mi je pokazao tekst odmah mi se svidio, a čim je pjesmu uglazbio, postala je hitom među mladima i u mnogim župnim zajednicama“, kazala je Ivana, sretna zbog njihova međusobnog poznanstva. Zvonko Novosel je, izrecitiravši tekst pjesme „Majko“, rekao kako je ona poveznica između Luke i njega jer su im obojici majke umrle vrlo rano, te dodao: „Luka je i krsni kum Martininom i mom sinu, Lavu, pa nas međusobno veže i kumstvo. No, svakako bih ovom prilikom spomenuo svima dobro znani citat iz Malog princa: ‘Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo’. Smatram da upravo Lukine pjesme imaju tu vrijednost jer dolaze do srca ljudi.

Prava mala zvijezda večeri bila je osmogodišnja Aurelija Stašić, koja je uz pratnju strica Leopolda Stašića i zbora Maranatha, izvela pjesmu „Ne boj se jer ja sam s tobom“. Aurelija je s mamom na ovu tribinu stigla direktno s aerodroma s kojeg su ispratile tatu, našeg poznatog violinistu, Antuna Stašića, na dvotjednu turneju u Peking.

Luka je prisutnima otkrio kako je ponosan što je uspio okupiti tri velika band aid-a povodom dolaska trojice papa – Ivana Pavla II., Benedikta XVI. u Hrvatsku i Franje u Sarajevo, a posebno ga raduje što su bendovi tada pjevali upravo njegove pjesme.

U nastavku programa pjesmu „Gospodine, Ti si pastir moj“ otpjevao je zbor „Maranatha“, pod ravnanjem Matije Škvorca. Zbor djeluje u župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom, u Zagrebu. „Lukine pjesme rado pjevamo na našim misama i zato nam je iznimno drago što nas je pozvao da uveličamo ovu proslavu“, rekao je Škvorc.

Tijekom dugogodišnjeg rada na duhovnoj sceni, Luka je snimio 25 nosača zvuka s pjesmama i meditacijama. Pored njegovog glazbenog opusa, vrijedno je istaknuti i znanstvenu naobrazbu. Diplomirao je na studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, te stekao akademski naziv magistar novinarstva. Završio je Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S banjalučkim biskupom, Msgr. Franjom Komaricom, napisao je službenu himnu 2. Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH. „Msgr. Komarica tada je naglašavao kako svi trebamo biti graditelji mira. To je i moja glavna poruka večeras“ , kazao je Luka te potom izveo i 2 bonus pjesme.

Slavko Nedić zaključio je ovu večer molitve zahvalivši još jednom Hrvatskom društvu skladatelja na suradnji te pozvao prisutne na najstariji festival kršćanske glazbe, 39. Uskrsfest, koji će se 8. travnja održati u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Ujedno je najavio 4. tribinu „Moje pjesme, moje molitve“ – ona će se održati posljednje srijede u travnju, a ugostit će hrvatsku glazbenu divu, Meri Cetinić.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh