06.02.2020

Tri nova albuma hrvatskih glazbenika u izdanju Cantusa posvećena su suvremenoj hrvatskoj glazbi pisanoj za violončelo (uz elektroniku), klavir solo te rog i klavir.

Vid Veljak: Resonance(s)
Skladbe hrvatskih skladatelja za violončelo (i elektroniku)

Mladi violončelist Vid Veljak već za studija profilirao se u izvedbama suvremenog violončelističkog repertoara, poseban naglasak stavljajući na praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja, od kojih su mnogi i pisali za njega (najmlađi je hrvatski violončelist kojemu je posvećen koncert, skladba Asterión Tomislava Olivera).

Njegov prvi CD donosi tri skladbe za violončelo i elektroniku skladatelja mlađe generacije (Idíōma I Tomislava Olivera, Resonances II Marka Slavičeka, obje posvećene Veljaku, te Alchemist Tibora Szirovicze), dvije već antologijske skladbe za violončelo solo – Hey Pearl! Srđana Dedića i Noćni divan Marka Ruždjaka, ali i Suitu za violončelo Mladena Tarbuka, iznimno zahtjevnu skladbu koja je od svog nastanka nekoliko godina čekala pravoga i umješnoga interpreta, a praizveo ju je Vid veljak na svome diplomskom koncertu.

Više o albumu na našoj internetskoj stranici.

Ante Milić: As the Time…
Skladbe hrvatskih skladatelja za klavir solo

Vrijedni i samozatajni pijanist Ante Milić za svoj je CD odabrao vrlo širok raspon skladateljskih pisama, koja se rasprostiru u velikome luku raznolikosti generacija i estetike,  “Osobno poznanstvo sa svim skladateljima kao i život u istome gradu – Zagrebu, poveznica je za izbor skladbi ovoga CD-a. Neka od tih poznanstava posljedica su uvježbavanja skladbi i konzultacija sa skladateljima (Miletić, Klobučar, Maček), dok je odabir ostalih djela rezultat poznanstva i odrastanja uz autore, te poštovanja prema njima.” (Mia Pleša)

CD tako donosi skladbe čak desetorice skladatelja: Sonatu za klavir Ive Mačeka, Sonatine za klavir Anđelka Klobučara i Branka Lazarina, Koncertantnu fantaziju Miroslava Miletića, Parafraze hrvatskih narodnih napjeva Tomislava Uhlika, Suton Krešimira Klemenčića, Baladu Antuna Tomislava Šabana, Koralnu predigru u G-duru Dubravka Detonija, Child’s Play 123-12-12 Mateja Meštrovića te skladbu po kojoj CD nosi i ime, As the Time... Vjekoslava Nježića.

Više o albumu na našoj internetskoj stranici.

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić-Sviben: Signali
Skladbe hrvatskih skladatelja za rog i klavir

 

“Album Signali svojevrsna je kruna i pečat gotovo desetogodišnje suradnje klaviristice Tamare Jurkić Sviben i hornista Hrvoja Pintarića. Oni su još 2010. godine započeli svoje zajedničko komorno djelovanje, koje se nastavlja sve do današnjih dana, te je – osim albuma, koji će ostaviti trajni zvučni trag – urodilo brojnim nastupima na tri kontinenta (Sjeverna Amerika, Australija, Europa). Ove su izvedbe svoju dodatnu težinu dobivale i zbog činjenice da su uvijek uključivale interpretacije djela pisanih za spomenuti duo, u kojemu je rog najčešće u prednjemu zvukovnome planu. Skladanje novih izvornih skladbi domaćih skladatelja za Pintarića i Jurkić Sviben treba i zaslužiti, a njih dvoje su, svaki pojedinačno, vlastitim trudom, umijećem, senzibilitetom, ali i predanim radom u području komorne glazbe stekli povjerenje najšireg presjeka domaćih skladatelja – čije se skladbe nalaze na albumu, bilo da je riječ o generacijskim, bilo o stilskim razlikama među njima.” (Zvonimir Bajević, ulomak iz komentara)

Na CD-u Pintarić i Jurkić-Sviben – uz gostujuće umjetnike, sopranisticu Sofiju Cingulu i trombonista Zlatka Strčića – izvode Suitu za rog i klavir Miljenka Prohaske, Sonatinu za rog i klavir Tomislava Uhlika, Prijateljski trio Alfija Kabilja, Capriccio Davora Bobića, Solid Pictures Dalibora Grubačevića, Dreamers Sande Majurec, Fantaziju Branka Okmace te dvije skladbe Laure Mjede Čuperjani: Tuga i Horn Play.

Više o albumu na našoj internetskoj stranici.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh