15.09.2023

Tri dana XXL glazbenih doživljaja JazzHR Festival Fall edition od 3. do 5. listopada u Tvornici i Lisinskom

Spremite se na tri dana XXL glazbenih doživljaja s novim albumima, velikim koncertima, najboljim domaćim i stranim glazbenicima – stiže nam JazzHR Festival – Fall edition!

Festival se održava od 3. do 5. listopada i pruža pregršt izazova za dolazak i druženje. No ovog puta krećemo od samog kraja, jer zadnji dan festivala donosi nešto što svakako trebate doživjeti!

Jeste li ikad čuli čak tri orkestra na jednoj pozornici? Možete li uopće zamisliti o kakvom je XXL zvuku riječ?

Sada je prilika za to, jer JazzHR Festival 5. 10. na pozornicu dvorane Lisinski dovodi čak tri jazz orkestra okupljena u jedan golemi, XXL, Jumbo Big Band!

 Jedinstveni je to projekt koji na istoj pozornici združuje tri prvorazredna orkestra: Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Band RTV Slovenije i Big Bend Radiotelevizije Srbije. Ideja za projekt proizašla je iz Glazbene parade – smotre big bandova koja se od kraja sedamdesetih do početka devedesetih održavala u Radencima u Sloveniji. Orkestar od stotinjak članova – trubača, trombonista, saksofonista, kontrabasista, pijanista, bubnjara, gitarista, vrhunskih glazbenika pod vodstvom velikog Sigija Feigla – priredit će program pripremljen posebno za tu prigodu koji jednostavno ne smijete propustiti!

Krenemo li pak s početka, prvi dan festivala 3. 10. otvara naš poznati multiinstrumentalist, gitarist i kompozitor Zoran Majstorović. S kolegama iz Italije ostvario je novi album koji će promovirati na JazzHR-u. Album je nostalgična posveta njegovim nonićima koji su mu svojim životnim stilom urezali puno vrijednosti u njegov vlastiti život.

Iste večeri, prvi put u Hrvatskoj, na scenu JazzHR-a dolazi talentirana jazz pijanistica i skladateljica Julia Perminova s adresom u Baselu, rođena u Sibiru. Julia predstavlja autorski album Freedom (Mighty Quinn Records, 2023.). Svojim skladbama želi “dati nadu ljudima koji ne mogu živjeti slobodno, pogotovo onima pogođenima ratom i represijom”.

Drugog dana festivala 4. 10. u Zagreb stiže novosadski skladatelj i basist Vladimir Samardžić. Na JazzHR-u predstavlja novi album Catching the Wind (SKC NS, 2022.). Ideja o albumu rodila mu se na seminaru u Grožnjanu gdje je sudjelovao kao mentor. Vješto kombinirajući jazz, funk, latino i suvremenu improvizaciju, njegov trio stvara autorsku glazbu posebne atmosfere i energije.

Drugu večer zatvara nagrađivani splitski bubnjar i autor Jan Ivelić “Pele” zajedno sa svojim bandom DalMotion. Janove nove skladbe, koje će se uskoro naći i na albumu DalMotion 2, donose još ekstravagantniji i izraženiji zvuk suvremenog jazza, koji će premijerno biti predstavljen u njegovu debiju na JazzHR Festivalu.

Prva dva dana u Tvornici festival nakon koncertnih večeri nudi i nastavak druženja u Malom pogonu uz spontane jam sessione, a sigurno će poseban doživljaj biti druga večer 4. 10. kada će se na jam sessionu okupiti glazbenici iz tri big banda koji dan kasnije nastupaju u Jumbo Big Bandu.

Festivalske ulaznice dostupne su u sustavu ulaznice.hr, a ulaznice za Jumbo Big Band i na blagajni dvorane Lisinski.

Spremite se za XXL glazbene doživljaje – stiže nam JazzHR Festival – Fall edition!

 

PROGRAM

3.10. DAN 1 – Tvornica kulture (Veliki pogon)

19:30 – Zoran Majstorović Quartet

Koncertna promocija novog albuma

Zoran Majstorović – gitara, oud, kompozicije / Michele Polga – tenor saksofon / Alvise Seggi – kontrabas / Adam Pache – bubanj

20:30 – Julia Perminova Trio feat. Tatiana Nova

Koncertna promocija albuma “Freedom”

Julia Perminova – klavir, kompozicije / Josef Zeimetz – kontrabas / Luis Possolo – bubnjevi / Tatiana Nova – vokal

22:00 – Jam session

 

4.10. DAN 2 – Tvornica kulture (Veliki pogon)

19:30 – Vladimir Samardžić Trio

Koncertna promocija albuma “Catching the Wind”

Vladimir Samardžić – bas, kompozicije / Marco Antonio da Costa – gitara / Vladimir Kostadinović – bubnjevi

20:30 – Jan Pele DalMotion

Koncertna pretpromocija novog albuma

Jan Ivelić – bubnjevi, kompozicije / Lenart Krečić – tenor saksofon / Tomaž Gajšt – truba / Borna Pehar – klavir / Jošt Lampert – kontrabas

22:00 – Jumbo jam session

 

5.10. DAN 3 – Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

20:00 – Jumbo Big Band

Jazz orkestar HRT-a / Big Band RTV Slovenije / Big Bend RTS-a

Dirigent: Sigi Feigl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh