23.08.2017

Svjetski poznati klavirski trio Amael ovog petka otvara 8. MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe u Muzeju grada Splita

Trio Amael

Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane s početkom u 20 h u Muzeju grada Splita

Osmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih sedam godina na MAGfestivalu, koji je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label, nastupilo je preko 230 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7000 posjetitelja.

U okviru 8. MAGfestivala održat će se 4 koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u petak (25.8.) otvorit će klavirski trio Amael iz Slovenije. Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane. Ovim se programom ujedno obilježavaju i 220. obljetnica rođenja Franza Schuberta kao i 120. obljetnica smrti Johannesa Brahmsa.

Klavirski trio Amael utemeljili su tri iznimno uspješna umjetnika (Volodja Balžalorsky- violina, Damir Hamidullin – violončelo i Zoltan Peter – klavir) koja individualno djeluju kao istaknuti solisti i komorni glazbenici. Svo troje umjetnika su nastupali na međunarodnoj razini kao gosti brojnih glazbenih festivala i ciklusa te kao solisti s mnogim orkestrima. Pojedinačno, također su snimili više CD-ova te izradili opsežne live i arhivske radio i TV snimke diljem Europe te u SAD-u i Aziji. Trio bilježi 16 godina uspješnih nastupa u raznim koncertnim dvoranama, koncertnim serijama i festivalima, kao što su: Spectrum Series i Universal Affair u Carnegie Hallu u New Yorku, Grieg Festival u Bergenu, Mask Fest u San Mariu, Nuovi Spazi Musicali u Rimu, Festival Spectrum u Gasteigu u Münchenu, Forfest u Kromerizu i brojne druge dvorane. Trio Amael ubraja se među najistaknutije komorne sastave u Sloveniji. Osim izvedbe poznatog tradicionalnog repertoara za trio iz različitih stilskih epoha, trio je također posvećen izvedbi suvremenih djela te međunarodnoj promociji slovenskih skladatelja koji skladaju za klavirski trio.

Program:

Franz Schubert (1797.-1828.):

Klavirski trio u Es-duru “Notturno”

  1. posth. 148, D. 897

Adagio

Johannes Brahms (1833.-1897.):

Klavirski trio br. 3 u C-molu, op. 101

Allegro energico

Presto non assai

Andante grazioso

Allegro molto

Bedřich Smetana (1824.-1884.):

Klavirski trio u G-molu, op. 15

Moderato assai

Allegro, ma non agitato – Alternativo I – Alternativo II

Finale – Presto

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko dalmatinska Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (100 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Nove informacije o festivalu pratite na:

www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika

www.mgst.net

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh