24.11.2017

Svijet klasike: 54. Glazbena tribina Opatija: obljetničari, mladi i europski kontekst

54 GTO web 600x400px

 

28. studenoga na HRT3 u 21:05 

Opatija nije samo dama povijesnog turizma nego i povijesno središte suvremene glazbe. Već 54. godinu ondje se svakoga studenoga okuplja krema najnovijeg domaćeg stvaralaštva na koncertima, radionicama i okruglim stolovima. Tradiciju obljetničara nastavlja, ali i neke nove smjernice prema mladima i europskom kontekstu zacrtava novi umjetnički ravnatelj manifestacije, mladi skladatelj Tibor Szirovicza, inače reprezentativni predstavnik scene, ali i organizatora, kao član predsjedništva Hrvatskog društva skladatelja. 

Emisija donosi reportaže s večeri otvorenja koja je prvi put u povijesti Tribine održana izvan hotelskog prostora, te smještena u autentičan prostor novootvorene dvorane “Gervais” gdje je nastupio Simfonijski orkestar HRT-a. Uz glazbu i komentare skladatelja obljetničara (Dubravko Detoni, Zoran Juranić i Željko Brkanović), predstavlja se i mlađi naraštaj glazbenika koji je dominirao na središnjem večernjem programu drugoga dana festivala, u petak, 10. studenoga, u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner.

U Opatiji o Glazbenoj tribini i svojem djeliću u puzzleu ovogodišnjeg rastera suvremene glazbe za Svijet klasike osim navedenih legendi-obljetničara govore: multimedijalni umjetnik Tin Dožić (u povodu performansa s recikliranim aparatićima), hrvatska skladateljica s bečkom adresom Margareta Ferek-Petrić (ključni čimbenik hrvatsko-austrijske suradnje), te troje vrhunskih instrumentalista – flautistica Ana Batinica, violinist i koncertni majstor Martin Draušnik, te klarinetist Bruno Philipp.

Urednica i voditeljica: Jana Haluza

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh