07.03.2024

Svijet je njegov

Za autorski koncert Alfija Kabilja, koji će se održati 8. ožujka 2024. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, zacijelo je bilo teško složiti program jer Kabiljo uspješno sklada već više od pola stoljeća: piše glazbeno-scenska djela, klasične instrumentalne skladbe, filmsku i drugu primijenjenu glazbu, djela za djecu, zabavnu glazbu

Odabir njegovih šansona, pjesama, ulomaka iz mjuzikla i opera, filmske i televizijske glazbe u petak će izvesti solisti Radojka Šverko, Đani Stipaničev i Martin Kosovec, zbor Husar&Tomčić škole pjevanja, Zagrebačka filharmonija te dirigenti Dinko Appelt i Alfi Kabiljo.

Kada se radi o velikom i poznatom opusu aktivnog skladatelja, često se pribjegava onoj formulaciji koja poručuje kako „ne treba posebno predstavljati”, ali zapravo uvijek nešto treba, barem malo; koja novost za (n)ove generacije, možda kakav podsjetik za stare generacije. S obzirom na to da će se Kabiljo na koncertu predstaviti i nekim novim skladbama, koncert u petak nije samo glazbeni pogled unatrag. Poznat po razgranatoj skladateljskoj aktivnosti, Kabiljo je i autor koji rado odlazi na koncerte te podržava kolege pa je i na taj način važan dio domaćeg glazbenog života.

Uz njegovo ime ipak moramo spomenuti velike hitove koje vjerojatno doista „svi znaju”, ali neizbježna su sastavnica svakog zapisa o ovom autoru. Prvi od njih je mjuzikl Jalta, Jalta (Kabiljo – Grgić), naročito pjesma ”Neka cijeli ovaj svijet”, optimističan, himničan hit koji ima i drugi (treći, četvrti…) život izvan scene: na koncertima, druženjima, političkim skupovima. Bilo bi, doduše, zanimljivo jednom provjeriti koliko je među ljudima proširena svijest o autorstvu pjesama koje „znaju oduvijek” pa i o autorstvu ove o „livadi iz sna”, za koju se u mjuziklu dogovaraju da ne bi trebala pripasti nikome, no to je neka druga tema, a i livade su uglavnom razgrabljene.

Tekst Dine Puhovski u cijelosti pročitajte na glazba hr.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh