06.11.2019

Svečani koncert klape Vinčace

U petak, 8. studenog  klapa Vinčace će u Rijeci  (Guvernerova palača) s početkom u  19.30 sati održati svečani koncert.

Gosti koncerta : Maestro V. Babin, Ansambl Harmonija disonance, Kvartet Veljak

Voditelj: Branko Uvodić

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog koja ove godine slavi 20 g.postojanja, osnovana je u rujnu 1999. g. s težnjom očuvanja i njegovanja višeglasne a cappella interpretacije dalmatinskih i primorskih napjeva. Naziv „vinčace“ predstavlja vijenac od bilja koji su davnih godina na glavi nosile djevojke uoči svog vjenčanja.

Klapa svoj izričaj stvara njegujući lirski pristup interpretaciji, posebno obraćajući pažnju na “fuziju glasova”. Velik poticaj za rad nalazi u baštini svoga kraja te u traganju za starim i zaboravljenim napjevima. Tako, u suradnji s brojnim skladateljima (Ćaleta, Stipišić, Prašelj), uspješno nastavlja pjevačku tradiciju Hrvatskog primorja.

Brojna gostovanja diljem domovine, ali i svijeta, potvrđuju izniman uspjeh klape, pa se tako Vinčace može pohvaliti gostovanjima na tri kontinenta: Europi (Slovenija, Austrija, Italija, Mađarska), Africi (Alžir) i Južnoj Americi (Argentina).

Od nagrada ističu one Omiške, – o.g. 4.put osvajaju Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša,(2015.,2016.,2017.,2019.),2018. g. osvajaju Srebrni štit s povijesnim grbom grda Omiša,a od ostalih  – trima godišnjim nagradama Grada N.Vinodolskog,nominacijom za Porin u kat.Najbolji album klapske glazbe 2019. za album „Naviru misli,vrtidu spomen“ i dr.

Svečani koncert organizira se u suradnji s HGU PGŽ,pod pokroviteljstvom HDS-ZAMP i PGŽ.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh