20.12.2023

Svečana dodjela godišnjih nagrada HDS-a za 2022. godinu i božićni domjenak

U utorak, 12. prosinca, u 12:00 sati Hrvatsko društvo skladatelja priredilo je svečanost koja je istodobno bila dodjela HDS-ovih godišnjih nagrada i redovno predbožićno druženje članova te bliskih suradnika. Kako je zgrada u Berislavićevoj ulici u rekonstrukciji, za prostor je odabran ugodan interijer s predivnim pogledom na središnji zagrebački trg sestrinske strukovne udruge, Društva hrvatskih književnika. Nakon pozdravne riječi kojom se glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban, kratko osvrnuo na sveukupno uspješnu proteklu godinu, krenula je svečanost dodjele koju su vodili savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću HDS ZAMP-a, Milan Majerović-Stilinović, i radiotelevizijska urednica te članica skupštine predstavnika HDS-a, Jana Haluza. Niz dodjela, govora i zahvala bio je ispresijecan glazbenim primjerima koji su se naizmjence izvodili uživo ili emitirali sa snimke, što je auditoriju pružilo mogućnost da se zorno uvjeri u kvalitetu rada nagrađenih članova. Prije no što mu je kolegica Lana Janjanin, voditeljica HDS-ovog JazzHR festivala, uručila nagradu Miroslav Sedak Benčić za njegovo cjelokupno autorsko stvaralaštvo na području jazza, dobitnik, skladatelj i multiinstrumentalist Elvis Stanić predstavio se kao autor i interpret. Izveo je na gitari, uz kolegu Nevena Frangeša za klavijaturom, najprije vlastitu skladbu Scilent Voices (Tihi glasovi), a  potom i skladbu Dance for Victor (Ples za Viktora) belgijskog jazz gitarista-skladatelja Philippea Catherinea.

Uslijedilo je emitiranje slavonskoga kola Ajd za mlin, ajd za dragim, u izvedbi folklornog ansambla Broda koje je od zaborava spasila etnomuzikologinja, radijska urednica, producentica i znanstvenica Miroslava Hadžihusejnović Valašek. Bio je to tek uvod u njezin primitak nagrade Franjo Ksaver Kuhač za iznimne domete na očuvanju i promociji hrvatske tradicijske glazbe, iz ruku glavnog tajnika HDS-a, Antuna Tomislava  Šabana, koji je istaknuo važnost njezina rada na očuvanju stvaralaštva neimenovanog „malog” čovjeka. Na to je ova 88-godišnja entuzijastkinja održala dirljivi govor zavapivši jer, nažalost, među mlađim naraštajem trenutačno ne vidi svojega nasljednika, a pučko stvaralaštvo svakodnevno ubrzano nepovratno iščezava iz prakse, kako umiru stari kazivači po zabitim selima Slavonije, Baranje i Srijema.

U nastavku smo čuli i ulomak višestruko nagrađivane Pasije za soliste, govornika, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl Berislava Šipuša, sa snimke albuma u koprodukciji HDS-a i HRT-a, edicije Ligatura, u izvedbi Zbora HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija. Biranim riječima hvale nagradu Boris Papandopulo za najbolju skladbu na području ozbiljne glazbe našem je uglednom skladatelju uručila muzikologinja Marija Saraga, naglasivši da je u svjetlu drugih skladbi posljednjih godina ova najviše privukla pozornost stručnog i šireg slušateljstva.

Dobitnica nagrade Josip Andreis, glazbena publicistkinja i operna povjesničarka Marija Barbieri, iz zdravstvenih razloga nije bila u mogućnosti nazočiti dodjeli pa je u prilogu predstavljen trenutak kad su joj nekoliko dana ranije Antun Tomislav Šaban i Jana Haluza u ime HDS-a donijeli nagradu (u vidu unikatne plakete keramičarke Ljerke Njerš) u njezin topao dom u Brezovici. S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom primila je nagradu za iznimne domete u muzikologiji i glazbenoj publicistici, a posebice za monografiju Naša Ivanka Boljkovac u nakladi umjetničke organizacije Metropolis i sveobuhvatni višegodišnji Leksikon hrvatskih opernih pjevača na internetskoj stranici www.klasika.hr.

Čuli smo potom primjer albuma hrvatske glazbe za četiri saksofona Scene u izdanju nakladničke kuće Cantus d.o.o., početni ulomak skladbe Papandopulijada Tomislava Uhlika, nakon kojega je interpretima, Kvartetu Papandopulo, nagradu Vatroslav Lisinski za mnogobrojne narudžbe i izvedbe djela hrvatskih skladatelja uručio predsjednik HDS-a, Mladen Tarbuk. Nagradu je u ime ansambla primio „prvi među jednakima”, tzv. „koncertni majstor” četvorice saksofonista, svirač sopran-saksofona u Kvartetu Papandopulo, Nikola Fabijanić.

Naposljetku je potpredsjednik HDS-a, Miro Buljan, uručio nagradu Milivoj Koerbler skladatelju, tekstopiscu, radijskom voditelju, novinaru i pjesniku Mariju Mihaljeviću za cjelokupan autorski rad na području popularne glazbe. „Sva sreća da ovo nije i nagrada ‘za životno djelo’, jer ono nikako nije završeno, još planiram raditi”, rekao je u riječi zahvale uvijek raspoloženi laureat. Na kraju, nije krio iskreno ganuće posljednjom glazbenom točkom programa: medleyem njegovih najpoznatijih pjesama koje je izveo njegov redoviti suradnik, pjevač Luka Nižetić, uz prateći ansambl sastavljen od članova njegove obitelji – sina Branimira na klavijaturama, unuka Marka na gitari te Jelene Knezović na violini. Tako se u ležernom tonu druženje iz formalnog pretočilo u neformalno te su si svi, uz vrhunske delicije i dobru kapljicu, međusobno zaželjeli sve najbolje u predstojećim blagdanima i godini novoj!

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh