10.10.2023

Splitske skladateljice i skladatelji za otvorenje sezone

„Svečana dvorana Hrvatskog doma Split ponijet će od nove sezone novo ime, koje posuđuje od jednog od najvažnijih glazbeničkih i kulturnih osobnosti grada Splita, Ive Tijardovića, čije je djelovanje bilo opsežno i dalekosežno: do nas su doprle njegove operete, čije su melodije i nezaboravni likovi utkani u identitet grada Splita.

Tijardović je bio vođen stvaralačkim žarom, velikim i raznolikim talentom i brojnim interesima, a njegovo se djelovanje iz glazbenog širilo na područja književnosti, prevoditeljstva, koreografije, kostimografije, slikanja i crtanja karikatura. Bio je intendant i redatelj, a njegov angažman nije bio usmjeren isključivo na Split, iako je Split bio izvorište njegove inspiracije. Ivo Tijardović bio je i prvi predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, kao i jedan od prvih dirigenata Zagrebačke filharmonije“, stoji u najavi koncerta otvorenja četvrte koncertne sezone u Hrvatskom domu u Splitu.

Tim se povodom organizirala i prigodna izložba osobnih predmeta Ive Tijardovića, zahvaljujući donaciji Zaklade Karlo Grenc, a posjetitelji su prije koncerta mogli vidjeti projekciju Tijardovićevih likovnih radova na velikom platnu u samoj koncertnoj dvorani. Iako već četvrtu godinu zaredom marljivo pohodimo koncerte i pratimo sva zbivanja koja se u ovoj lijepoj dvorani odvijaju, još nam je nestvarno da Split ima koncertni prostor i još su nam puna usta hvale što se koncertna sezona uopće odvija.

Možda to i nije tako čudno s obzirom na to koliko se vremena dvorana čekala. A možda zato što će, čini se, proći još neko vrijeme dok se ne proširi krug ljudi koji zna za postojanje dvorane ili još bolje, koji prati zbivanja u njoj i ima tendenciju posjetiti neki od brojnih najavljenih događaja. Teško se, naime, oteti dojmu da je na otvorenju koncertne sezone moglo biti još više ljudi, pogotovo ako uzmemo u obzir sjajan program i svečanost koja je prethodila samom koncertu. No, o tom možda nekom drugom zgodom.

Nakon što je svečano objavljeno kako od 5. listopada svečana dvorana Hrvatskog doma Split nosi naziv po Ivi Tijardoviću, još smo nekoliko puta zapljeskali uvaženim gostima, a zatim bili prepušteni Cantus Ansamblu, pod vodstvom Berislava Šipuša, koji u Splitu nije nastupao od 2012. godine. Te je godine po prvi put nastupio ne samo na festivalu Splitsko ljeto, već i u samom Splitu i to s programom Splitski skladatelji u glazbi 20. i 21. stoljeća. Za tu programsku koncepciju koja je bila okosnicom i ovog koncerta, Cantus Ansambl dobio je Nagradu Judita, koja se dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje glazbenog programa.

Od davne 2012. godine u Splitu se štošta događalo po pitanju suvremenog glazbenog stvaralaštva. Primjerice, Dani nove glazbe koje su pokrenuli Mirela Ivčević i Gordan Tudor, kao i koncerti projekta *SPLITHESIS u organizaciji Mirka Krstičevića. Brojni su programi i kolegiji pokrenuti na Umjetničkoj akademiji u Splitu, od kojih valja izdvojiti izvrstan ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS. Solidan broj koncerata suvremene glazbe dogodio se i u prethodnoj koncertnoj sezoni Hrvatskog doma, od kojih je naročito zanimljiv koncert Mladena Tarbuka povodom njegova 60. rođendana i 35. obljetnice umjetničkog rada.

Ovaj nepotpuni pregled koncertnih ostvarenja sa suvremenom glazbom samo želi reći da koncert poput ovog nije atrakcija sama po sebi. Ipak, smještanjem ovog programa i Cantus Ansambla na sami početak sezone u ovu „veliku i važnu večer“, vodstvo Hrvatskog doma Split šalje pravu poruku o važnosti suvremene glazbe, napose one hrvatske.

 

Izvještaj Petre Crnčević u cijelosti pročitajte ovdje.

Tekst preuzet s glazba.hr.

 

Foto: Maja Prgomet/Hrvatski dom Split

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh