14.12.2023

Skladbu polaznika projekta Behind the scenes premijerno poslušajte u emisiji Putovi hrvatske glazbe

Pozivamo Vas da poslušate emisiju Putovi hrvatske glazbe na Trećem programu hrvatskoga radija urednice Ive Lovrec Štefanović, u petak 15.12.2023., od 11 do 13 h u kojoj će biti praizvedena skladba  “The Sound of Audience” Ane Horvat koja je ostvarena u sklopu radionice projekta “Behind the Scenes” Hrvatskog društva skladatelja.

O skladbi i radionici na kojoj su mladi polaznici stvarali nove zvukove na samosklopljenim instrumentima u emisiji će govoriti skladateljica Ana Horvat, učenica i polaznica radionice Ines Turšić i voditeljica projekta Behind the scenes, muzikologinja Srđana Vrsalović.

 

O emisiji:

Stotinu godina nakon smrti skladateljice Dore Pejačević (1885-1923) njezin opus dobiva pravu međunarodnu recepciju i recenziju, a na izmaku godine obljetnički usmjerene u različitim formatima i na njezin život, u emisiji Putovi hrvatske glazbe ekskluzivno predstavljamo novu knjigu kojom je muzikolog Domagoj Marić pohodio sve dostupne tragove, uključio nove izvore pa time i nova otkrića. “Dora Pejačević – životi i svjetovi” novi je naslov koji krepko otvara poglavlja upravo o životu i svjetovima naše grofice umjetnice kao štivo koje seže široko ali s čvrstim temeljima istraživačkog rada.

Raznolike formate promišljanja i re-konstrukcije Koncertni ured Zadar je ove godine u svojem Plug-in programu tijekom studenog posvetio dakako Dori Pejačević – od kostima do DJ mixa, a u svojoj koncertnoj sezoni ugostio je gudački kvartet iz Leipziga, Kajanu Pačko i njezini kolege iz Gewandhaus orkestra, koji su zaokružili događanja izvedbom posljednjeg opusa Pejačevićke, njezina Gudačkog kvarteta u C-duru. Uz ekskluzivnu snimku s koncerta, u emisiji nam Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda, prenosi iskustva sa zanimljivih radionica, te dojmove s koncerta.

Na kraju emisije ekskluzivno praizvodimo u eteru skladbu “The Sound of Audience” koja je ostvarena u sklopu radionice projekta “Behind the Scenes” Hrvatskog društva skladatelja, u radu s mladim polaznicima koji su sami stvarali nove zvukove na samosklopljenim instrumentima. Skladateljica Ana Horvat, koja je vodila radionicu, rođena u Našicama upravo 100 godina nakon Dore Pejačević, prenosi nam iskustva i predstavlja skladbu, uz jednu od polaznica Ines Turšić, i voditeljicu projekta muzikologinju Srđanu Vrsalović.

urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović

 

Foto: Matej Grgić

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh