22.09.2023

Samobor u glazbenim bojama jeseni

Ovoga vikenda nas očekuje svečano otvorenje 48. Samoborske glazbene jeseni, festivala koji se proteklih godina kvalitetom i zanimljivošću programa prometnuo u vodeću priredbu klasične glazbe u zemlji. Na njegovu je čelu i dalje naš član, skladatelj Srećko Bradić, koji pronalazi dobru ravnotežu između angažiranja vrhunskih interpreta i predstavljanja suvremenih autora.

Ove godine festival slavi 20. obljetnicu svojega starijega natjecanja, onoga posvećenoga mladim glazbenicima, Ferdo Livadić. Stoga na otvorenju, kako i priliči festivalu toga imena, na prvi dan jeseni, u subotu, 23. rujna u 20.00 sati u samoborskoj kino dvorani nastupaju dosadašnji pobjednici Livadića, violinistica Katarina Kutnar i tenor Filip Filipović uz Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom njihova vršnjaka, sve traženijega njemačkoga dirigenta Valentina Egela. Prošlogodišnja pobjednica, sopranistica Josipa Bilić uz pijanista Marija Čopora trebala je izvesti novo djelo Sare Glojnarić koja je u zadnji čas morala otkazati pisanje novoga djela zbog narudžbe slavnog Ensemble Intercontemporain. Ali zato je svaki od natjecatelja novoga natjecateljskoga izdanja obavezan u program nastupa uvrstiti po jedno djelo hrvatskoga skladatelja. Briga za glazbeno stvaralaštvo svih autora svijeta bez obzira na boju, vjeroispovijest i naciju u srži je međunarodnoga skladateljskoga natjecanja New Note, koje je ove godine u svojem dvanaestom izdanju bilo raspisano u kategoriji djela za gitaru.

Komisija u sastavu Berislav Šipuš, Petrit Çeku i Srećko Bradić odabrala je među pedesetak pristiglih partitura skladbu čiji je autor Talijan Eduardo Tritto, koju će Çeku izvesti na koncertu u petak, 29. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije. Šipuša će u završnici 1. listopada na program smjestiti, između ostaloga, amsterdamski kvartet saksofona Ardemus uz pijanisticu Zrinku Ivančić Cikojević.

Uz Acoustic Project i Gudački kvartet Sebastian festivalski će program ove godine uveličati nastup svjetski poznatog bas baritona Krešimira Stražanca, uz Krešimira Starčevića za klavirom, u programu Berse i Rahmanjinova, drugoga dana Jeseni, 24. rujna.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh