07.05.2024

Rezultati trećeg EFFEA poziva festivalima za potporu perspektivnim umjetnicima: Odabrano 57 rezidencijalnih projekata

Rezultati trećeg EFFEA poziva su objavljeni: 57 rezidencija dobit će potporu iz trećeg poziva Europskog festivalskog fonda za perspektivne umjetnike (EFFEA), inicijative Europske festivalske asocijacije (EFA). To znači 57 umjetnika (pojedinaca ili kolektiva) predloženih od strane 159 festivala iz 35 zemalja, koji predlažu rad u 18 umjetničkih disciplina.

Bespovratna sredstva EFFEA-e podržat će 57 projekata koji spadaju u 2 kategorije: rezidencije Discovery i rezidencije Springboard, koji će dobiti po 8.000 € odnosno 15.000 €. Diljem Europe i šire, umjetnici i festivali radit će na svojim rezidencijalnim programima između 1. lipnja 2024. i 31. svibnja 2025. Detaljan opis svakog prijedloga rezidencije, umjetnika te uključenih festivala uskoro će biti dostupan na web stranici EFFEA-e na kojoj se već nalaze EFFEA umjetnici i festivali, podržani prvim i drugim pozivom.

EFFEA je projekt pod vodstvom EFA-e koji perspektivnim umjetnicima nudi platformu za razvoj njihove karijere na međunarodnoj razini pod okriljem umjetničkih festivala. EFFEA je poziv na suradnju među festivalima na međunarodnoj razini kako bi podržali perspektivne umjetnike. U koprodukciji vodećeg festivala u suradnji s partnerskim festivalima, svaki iz druge prihvatljive zemlje, rezidencija umjetnicima pruža vrijeme, prostor te podršku za istraživanje njihovih ideja i kreativnih projekata, bilo da se radi o novim djelima ili razvoju postojećih. Unutar tog okvira, umjetnici blisko surađuju voditeljima festivala, naglašavajući predanost kako projektu tako i umjetniku, izvan okvira jednog prikazivanja djela ili predstave. Cilj je uspostaviti trajne i značajne veze između umjetnika, festivala te publike. EFA se nada da će mogućnosti i aktivnosti koje nudi rezidencijalni boravak EFFEA pomoći umjetnicima u razvoju njihove međunarodne karijere uz stručnost i platformu za izlaganje koju pružaju europski festivali. Od festivala se pak očekuje da razvijaju i njeguju mrežu kolega povezanih zajedničkim ciljevima na temelju koje će biti moguće ostvariti dugoročne koprodukcijske odnose.

„EFFEA festivali i umjetnici svjedoci su ambicije Europske festivalske asocijacije i Europske komisije da podupru značaj rada festivala u donošenju nove umjetnosti publici, poticanju sljedeće generacije umjetnika te boljem međusobnom upoznavanju nakon pandemije te u europskom krajoliku koji je zahtjevniji neko ikad.”

Colm Croffy, izvršni direktor Udruge irskih festivalskih događanja i jedan od 14 članova platforme EFFEA.

Haris Pašović, predsjednik žirija EFFEA-e, poručuje umjetnicima:

“Želim vam hrabrost, izdržljivost, vjeru u ono što radite, u svoj talent te sposobnost da prevladate svaku prepreku na svom putu. Čak i kada se nađete u teškim trenucima, ne radi se samo o vama, često se ne radi o vama, već o čitavom svijetu. Nemojte biti prekritični jer svijet nije gostoljubiv. Ali postoje ljudi poput onih u EFA-i koji će vam pružiti dobrodošlicu. Europa treba vašu inspiraciju.”

Detaljan popis odabranih projekata pogledajte OVDJE.

EFFEA je inicijativa Europske festivalske asocijacije, koju sufinancira Europska unija, a provodi se u partnerstvu s 14 EFFE središta: Hrvatsko društvo skladatelja (Hrvatska), PLMF Arts Management (Estonija), France Festivals (Francuska), Festival Friends (Njemačka), Stichting Caucasus Foundation (Gruzija), Summa Artium Kultúra Támogató Nonprofit Kft. (Mađarska), Udruga irskih festivalskih događanja (Irska), ItaliaFestival (Italija), ARC Research and Consultancy Ltd. (Malta), Asociația Centrul Cultural Clujean (Rumunjska), ArtLink (Srbija), Švedski festivali (Švedska), Izmirska zaklada za kulturu, umjetnost i obrazovanje – IKSEV (Turska), Razvojni centar „Democracy through Culture“ (Ukrajina).
Više informacija na web stranici EFFEA: www.effea.eu

Hrvatsko društvo skladatelja je HUB za festivale s područja Republike Hrvatske. Upite o natječaju možete poslati na mail adresu komunikacije@hds.hr.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh