10.07.2015

Rendez-vous: Ensemble Variances chez Cantus Ansambl

U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous, Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus Ansambl kao rezidencijalni ansambl Društva sudjeluju kao domaćini francuskim kolegama, nakon uspješnog gostovanja cantusovaca u Parizu u sklopu festivala Croatie, la voici.
Kada je o suvremenoj klasičnoj glazbi riječ, upravo su francuski skladatelji i izvođači bitno obilježili njezin globalni razvoj. Festival Francuske u Hrvatskoj i zagrebački Cantus Ansambl stoga u Zagreb dovode Ansambl Variances, jedan od najaktivnijih i najprogresivnijih ansambala na iznimno bogatoj francuskoj sceni suvremenog zvuka, čiji nas koncert očekuje u rujnu.

Variances izvode suvremenu glazbu na ‘razmeđi estetskih i umjetničkih stilova’, spajajući soliste i komorne glazbenike koji su ‘otvoreni za nova i neočekivana glazbena iskustva’ i izvode programe u kojima se ‘isprepliću glazba i kretanje u prostoru’, u različitim formacijama, s brojnim gostima. Ansambl Variances svojim će gostovanjem otvoriti 10. Cantusovu koncertnu sezonu, 12. rujna, u sklopu kojega se  i oba se ansambla nadaju da je to tek početak dugogodišnje suradnje. Na programu će biti djela suvremenih francuskih autora Tristana Muraila, Marca-Andréa Dalbaviea, Gérarda Griseya, Régisa Campoa, Georgesa Aperghisa i Thierryja Pécoua. U žarištu je programa tzv. spektralna glazba, kakvu su prvi pisali Murail i Grisey, koji su zatim utjecali na novu generaciju skladatelja, kao što je Dalbavie, a program završavaju djelima Thierrya Pécoua čiji ‘glazbeni imaginarij, blizak ritualnome, na slušatelje ostavlja snažan dojam.’ Upravo je za nosač zvuka s djelima Thierryja Pécoua svojeg umjetničkog ravnatelja, ansambl dobio prestižnu diskografsku nagradu Diapason d’or.

Na programu koncerta naći će se reprezentativna djela suvremene francuske glazbe i istaknutih skladatelja:

Tristan Murail (1947.), Les ruines circulaires, za klarinet i violinu
Marc-André Dalbavie (1961.), Palimpseste, za flautu, klarinet, violinu, violu, violončelo i klavir
Gérard Grisey (1946-1998): Nout, za saksofon
Régis Campo (1968.), Pop Art, za flautu, klarinet, violinu, violu, violončelo i klavir
Luciano Berio (1925.-2003.), Sequenza VIIb, za sopran saksofon
Thierry Pécou (1965.), Manoa, za bas flautu, bas klarinet i violončelo
Thierry Pécou (1965.), Les Machines désirantes, za flautu, klarinet, saksofon, violinu, violončelo i klavir

 

r

www.ensemblevariances.com

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh