09.11.2018

Rekordna zarada svjetskih kreativaca u 2017.!

2018-Global-Collections-Report_header_pressrelease_banner

Globalni prikupljeni iznos naknada za autore glazbenih, audiovizualnih, likovnih, dramskih i književnih djela narastao je na rekordnih 9,6 milijardi eura u 2017., 6,2% više nego prethodne godine! Rezultati su to posljednjeg službenog izvještaja o globano prikupljenim naknadama kojeg objavljuje Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora CISAC, čiji je član i HDS ZAMP.

Autorske naknade od digitalnog korištenja po prvi put prelaze granicu od 1 milijarde eura nakon rasta od 24% u 2017. Naknade od digitalnog korištenja gotovo su utrostručene (166%) u posljednjih 5 godina zahvaljujući rastu streaminga i, u posljednje vrijeme, pojačanom interesu korisnika za video streaming usluge.

Naknade za glazbena djela narasle su na 8,3 milijarde €, s prihodom od digitalnog korištenja preko 1 milijarde €, također po prvi put.

Usprkos porastu digitalnih prihoda za sve repertoare od 1,27 milijjardi €, prihodi od digitalnog korištenja i dalje su znatno niži od prihoda od emitiranja, koncerata i javnog priopćavanja. Samo 13% autorske naknade dolazi od digitalnih korištenja (porast s prethodnih 11%), što je odraz velikog nesrazmjera između ogromne količine autorskih djela koja se distribuiraju digitalnim kanalima i naknade koja se vrati njihovim autorima.

Ovo je peta godina u nizu globalnog rasta za autore i prva u kojoj je rast zabilježen u svim granama. Priličan rast u naknadama za radio i TV emitiranje daje naslutiti kako rastući prihodi od digitalije zasad ne nagrizaju tradicionalna tržišta. U 16 od 20 država s najvećim digitalnim prihodom, naknade od emitiranja također bilježe porast prihoda.

CISAC-ov generalni direktor, Gadi Oron, izjavio je: “Ovi impresivni rezultati dokaz su da autorska društva donose i pružaju vrijednost milijunima kreativaca koje predstavljaju diljem svijeta. Uzvratili su izazovima brzog tehnološkog napretka i promjena, fleksibilno licenciraju digitalne usluge i prilagođavaju se obradi trilijuna podataka i podatkovnih transakcija. Također se bore za najbolje uvjete licenciranja i najviše moguće naknade u okruženju u kojem veliki igrači pokušasvaju izbjeći, ili barem umanjiti plaćanje pravične naknade za autorska djela”.

Predsjednik CISAC-a, pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre rekao je: “CISAC je u središtu bitke za budućnost više od 4 milijuna autora u svijetu. Ja gorljivo podržavam tu bitku. Europa je konačno prepoznala da je vrijeme za promjene: neprihvatljivo je da zakoni štite velike tehnološke divove i podržavaju sistemsku nepravdu prema autorima. To je sada poruka za prenijeti čitavom svijetu: vrijeme je da se i ostale vlade pokrenu i slijede europski primjer ”.

CISAC-ov Izvještaj o globano prikupljenim naknadama 2018 donosi ekskluzivnu dubinsku analizu i podatke prikupljene od 239 CISAC-ovih autorskih društava iz 121 zemlje. Izvještaj uključuje 10 analiza pojedinačnih zemalja, analize po regijama, prognoze globalnog rasta za video streaming te, po prvi put, opsežnu količinu neobrađenih podataka po državama i s podacima o poretku repertoara

Izvještaj o globano prikupljenim naknadama 2018 ističe:

  • Naknade za glazbena djela  rastu 6,0%, na 8,34 milijarde €
  • Naknade za audiovizualna djela rastu 6,8%, na 611 milijuna €
  • Naknade za književna djela penju se za 5,2% na 227 milijuna €
  • Naknade za likovnu umjetnost skaču za 19,0%, na 208 milijuna €
  • Dramski repertoar raste 3,7%
  • TV and radio i dalje su na vrhu s 3,89 milijardi €, a slijede ih živa i pozadinska glazba s 2,74 milijarde €

CISACova svjetska mreža s 239 društava licencira sadržaje i prikuplja naknade u ime 4 milijuna kreativaca za korištenje njihovih djela, uključujući korištenja na TVu, radiju, koncertima, u javnom priopćavanju, digitaliji i privatnom kopiranju.

Cijeli izvještaj CISAC-a dostupan je na linku.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh