25.04.2024

Razgovori s ovogodišnjim dobitnicima sredstava za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda „Rudolf i Margita Matz“

FABIJAN KOŠĆAK

U novom valu mladih nadarenih glazbenika, zapaženo mjesto pripada Fabijanu Košćaku, studentu klavira i kompozicije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, koji iza sebe već ima niz značajnih postignuća. Glazbeno obrazovanje započeo je upisom violončela u klasi prof. Dalibora Crnogorca, a ubrzo potom i klavira kod prof. Carmen Stepić, nakon čega je kao klavirist završio i Srednju glazbenu školu Ferdo Livadić u Samoboru. Danas privodi kraju studij klavira u klasi prof. Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je započeo i studij kompozicije u klasi prof. Srećka Bradića. Životopis mu je ispunjen zanimljivostima, a njegov je rad prepoznalo i Hrvatsko društvo skladatelja, dodijelivši njemu i Šimunu Čarliju Botici stimulaciju za stvaralaštvo mladih skladatelja iz Fonda Rudolf i Margita Matz, što je, uz predstavljanje široj javnosti, ujedno bio i povod našem razgovoru.

Razgovor s Fabijanom Košćakom vodila je muzikologinja Bojana Plećaš Kalebota, a u cijelosti ga pročitajte ovdje.

ŠIMUN ČARLI BOTICA

Iako je studij kompozicije na Umjetničkoj akademiji u Splitu mlad i svjež, student četvrte godine Šimun Čarli Botica uz podršku profesora Ivana Božičevića niže uspjehe skladateljskim radom. Djela ovog diplomiranog magistra glazbene pedagogije iz Otoka kod Sinja izvode studentski ansambli i afirmirani glazbenici, osvaja nagrade za skladateljski rad, a broji i dvije Dekanove te Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu. Posljednje u nizu priznanja stiglo je u vidu prestižne stimulacije za mlade skladatelje.

Razgovor s Šimunom Čarlijem Boticom vodila je muzikologinja Karmen Širović, a u cijelosti ga pročitajte ovdje.

Vijest o rezultatima Natječaja „Rudolf i Margita Matz“ pročitajte ovdje.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh