21.07.2023

Pulska Arena ugošćuje Hollywood

Hrvatska 23. srpnja postaje središte sedme umjetnosti. Hollywood će na jednu večer napustiti svoj losanđeleski dom i postati stanovnik pulske Arene, najočuvanijeg amfiteatra iz doba Rimskog Carstva, arhitektonskim i inženjerskim čudom koje broji više od 2000 godina.

A Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka (International Sound & Film Music Festival | ISFMF) te njegov umjetnički ravnatelj Ozren K. Glaser (kao i izvršni direktori festivala Marijana Knezoci i Željko Glaser) već više od jednog desetljeća čini upravo to – magiju filma i glazbe isprepletenu glamurom šoubiznisa pretvara dostupnom, pokazujući kako druženje sa svjetski slavnim umjetnicima ne mora biti rezervirano samo za partyje u Cannesu, omeđenima vojskom zaštitara.

Gosti ISFMF-a koji su tijekom proteklih 11 godina došli u Hrvatsku osvojili su nevjerojatnih 20 Oscara i brojne druge nagrade, stvarali su najveće filmove, skladali najljepše soundtrackove, a sa svima njima družili su se nebrojeni festivalski posjetitelji iz svih krajeva svijeta, ispijajući kavu, uživajući u kremšnitama i sklapajući predivna poznanstva.

I dok je prošle godine ISFMF proslavio 10. obljetnicu prikazivanjem remek-djela ”Gladijator” u pulskoj Areni – a pridružili se dizajner zvuka, četverostruki oskarovac Scott Millan, zatim Oscarom nagrađeni skladatelji Stephen Warbeck i Hildur Guðnadóttir, za Oscara nominirani glumac Ciarán Hinds i brojni drugi – ovogodišnji festival postavlja ljestvicu još više!

23. srpnja na spektakularan način obilježit će se 20. obljetnica finala najveće trilogije u povijesti filma – ”Gospodar prstenova: Povratak kralja” Petera Jacksona.

O tom filmskom čudu ne treba puno govoriti. S druge strane, u oko posebno upadaju ovogodišnji gosti.

Nagrade za životno djelo primit će skladatelj Howard Shore i dizajner zvuka Michael Minkler, obojica trostruki oskarovci s više od 40 godina uspješne karijere. Također, gostovat će i Mark Ulano, koji je svog Oscara primio ni više ni manje za ”Titanic” Jamesa Camerona.

Osim što je skladao glazbu za ”Gospodara prstenova” (kasnije i za ”Hobita”) za koje je bio nagrađen trima Oscarima, Howard Shore je uglazbio brojne druge kultne filmove, kao što su ”Muha”, ”Kad jaganjci utihnu”, ”Philadelphia”, ”Sedam”, ”Bande New Yorka” i ”Pokojni”, a jedan je od tek nekolicine živućih skladatelja koji rade samostalno – nema suradnike orkestratore te svu glazbu zapisuje olovkom na papir.

Michael Minkler legenda je u filmskoj industriji, pripadnik jedne od četiriju obiteljskih generacija koje su postavile tehnološke standarde u filmskom zvuku, a u karijeri je radio nevjerojatne naslove: ”Ratovi zvijezda”, ”JFK”, ”Black Hawk Down”, ”Chicago”, ”Nemilosrdni gadovi”, ”Odbjegli Django”, ”Ljepotica i zvijer” i brojne druge.

Mark Ulano ih prati u stopu. Osim spomenutog ”Titanica”, ovaj dizajner zvuka radio je upravo s Michaelom Minklerom na filmovima Quentina Tarantina, a zajedno su bili nominirani za Osccara za rad na filmu ”Bilo jednom u Hollywodu” (uz njih je bio nominiran i Michaelov sin Christian). Ulano je osim toga i vrhunski predavač te je diljem svijeta imao brojna predavanja i radionice na kojima je mnogim filmskim aspirantima i ostalim ljubiteljima još više približio holivudske tips & tricks.

Ulaznice za ovaj spektakl mogu se naći na sustavu Eventima.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh