Zagrebački festival

http://www.zagrebacki-festival.hr/

Zagrebački festival (Zagrebfest  kako je nazivan od 1984. do 2013. godine, najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe, a održava se neprekinuto od 1953. godine. Osnovan je samo četiri godine nakon svog uzora, najznačajnijeg festivala te vrste, onog u San Remu.

U proteklih  šest desetljeća je nezaobilazan događaj u hrvatskoj i jugoslavenskoj zabavnoj glazbi. Pomogao je afirmaciji zabavne i plesne glazbe kao kulturnog fenomena i sudjelovao u oblikovanju regionalnog i nacionalnog glazbenog izraza. Na Festivalu su promovirane tisuće skladbi koje su proteklih desetljeća činile korpus tradicionalne zabavne glazbe ovih prostora, a svi značajni interpreti redovito su nastupali  na ovom festivalu.

Za vrijeme svojih vrhunaca festival je predstavljao velik kulturni i društveni događaj, odvijao se u velikim dvoranama  pred tisućama posjetitelja, a znao je trajati cijeli tjedan s nizom koncerata raznih žanrova i stilova zabavne, plesne i lake muzike odnosno pop glazbe.

Od samog svog osnutka Zagrebački festival je zamišljen kao festival skladatelja, odnosno djela, a ne izvođača – pjevača. Tako su na prvom festivalu nastupila samo dva izvođača (Ivo Robić i Rajka Vali), koji su izveli osam skladbi. Iako se takav koncept festivalskih pjevača nije prakticirao kasnijih godina, festival je uvijek stavljao naglaske na prezentaciju autora i vrednovanje njihovih pjesama, a ne interpreta.

U svojstvu direktora festivala pojavilo se niz skladatelja koji spadaju u sam vrh hrvatske zabavne glazbe. Nakon utemeljitelja Fedora Kopse, koji je festival vodio do 1955. bili su tu Krešimir Oblak, Ferdo Pomykalo, Miljenko Prohaska, Nikica Kalogjera, Bojan Hohnjec, Vanja Lisak, Zvonko Špišić, Ivica Stamać, Hrvoje Hegedušić, dok je Drago Diklić vodio čak sedamnaest festivala. Od 2013. godine umjetnički direktor Festivala je Ante Pecotić.

Od 2014. godine Festival je izmješten na početak godine i produciran je u suradnji s radijskim i TV postajama na način da su u susret Festivalu na tim medijima emitirane pjesme u power play-u. Takva suradnja pokazala se ključnom za plasman pjesama u eter, što su prepoznali i autori i izvođači. Na taj način Festival se prilagodio suvremenom medijskom krajoliku i nakon nekoliko desetljeća ponovo pronašao svoju funkciju koja mu je dugi niz godina bila primarna.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh