Glazbena tribina

Počeci Glazbene tribine sežu do 1963. godine, kad je u Opatiji održana prva Tribina jugoslavenskog muzičkog stvaralaštva. Prvotna tribina, koja se u tom obliku održavala do 1990. godine, bila je iznimno važan glazbeni događaj bivše države, kada su skladatelji, muzikolozi i glazbeni teoretičari s jedne, a solisti, ansambli i orkestri s druge strane dolazili u Opatiju da jedni drugima prezentiraju recentna umjetnička postignuća svih republika i pokrajina bivše SFRJ, te da o njima zajednički diskutiraju i razgovaraju. Tribina je oduvijek bila više okrenuta samim sudionicima glazbenog života nego publici, no njen medijski odjek nikad nije izostao. Proteklih četiri i pol desetljeća bilježi se ogroman broj praizvedbi i legendarnih izvedbi, znamenitih diskusija i proglasa, polemičkih sukoba i pomirenja, ali i mnogo, mnogo dobre glazbe.
Početkom devedesetih godina za Tribinu se traži nova koncepcija, koja se nalazi u nizu regionalnih udruživanja: Podunavska nit, Mediteranska, Alpsko-Jadranska i još neke osnove po kojima su tijekom prošlog desetljeća uz hrvatske autore i njihova djela na Tribinu dovedeni skladatelji i ansambli iz Mađarske, Slovenije, Italije, BiH, Austrije, Portugala, Španjolske i nekih drugih zemalja.

Godine 1999. Tribina iz Opatije seli u Pulu, u potrazi za boljim uvjetima i novom publikom. Sa svojim lijepim koncertnim prostorima poput Istarskog narodnog kazališta, Doma hrvatskih branitelja, dvorane Zajednice Talijana Circolo ili crkve Sv. Franje, Pula i Puljani su prihvatili Tribinu kao svoju manifestaciju, tako da se uz stručnu publiku i same glazbenike koji na Tribinu putuju iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, na većini koncerata mogu susresti i lokalni ljudi zainteresirani za drugačiju glazbu.

Od 2005. godine Tribina gubi pridjev «međunarodna», koji je nosila od početka devedesetih godina, tako da ponovo postaje smotra nacionalnog stvaralaštva, uz pokoje djelo stranog autora dvadesetog ili dvadeset prvog stoljeća na repertoaru velikom većinom domaćih sastava. Uz koncerte suvremene umjetničke glazbe, Tribina svake godine nudi i pokoji koncert suvremenog stvaralaštva drugih žanrova, pa se tako mogu čuti i koncerti harmonikaškog ili tamburaškog orkestra, jazz ansambala, šansonijera ili ansambala na razmeđi umjetničke i popularne glazbe.
Godine 2010. Tribina se vraća u izvorni grad svoga nastanka, Opatiju, a 2013. dobila je novo umjetničko vodstvo, skladatelje Silvija Foretića i Vanju Lisjaka te proslavila 50. izdanje.

Od 18. do 20. listopada Osijek će biti domaćin 58. po redu festivala koji promiče suvremenu glazbu, a posebice stvaralaštvo hrvatskih autora.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh