Cantus Ansambl

http://cantus-ansambl.com/

“Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenje…”

– Berislav Šipuš 2001. u godini utemeljenja Cantus Ansambla

Cantus Ansambl osnovan 2001., nastao je tek kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. No, vrlo brzo raskinuo je inicijalne okvire te nemilosrdno nastavio samostalni prodor i težak rad na kvaliteti programa i njegove egzekucije, izvodeći samo i u međunarodnom kontekstu best of the best i newest of the newest. I upravo zbog opisanog Cantus Ansambl je sve do danas uspio zadržati ulogu predvodnika, ali i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene. U isto vrijeme izabrao je proširiti repertoar sve do samih početaka Novoga zvuka Stravinskog i Hindemitha kako bi svojoj publici nadoknadio neke propuštene partiture kroz povijest hrvatskog suvremenog izvodilaštva.

Brojke od oko 90 praizvedbi, oko 400 izvedenih opusa, više od 30 inozemnih gostovanja u Austriji, Italiji, Sloveniji, BIH, Litvi, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Švedskoj, Turskoj, Meksiku, Kini, Kanadi, kao i brojni gostujući solisti (Monika Leskovar, Dubravka Šeparović Mušović, Lidija Horvat Dunjko, Martina Gojčeta Silić, Dunja Vejzović, Josip Lešaja, Enrico Dindo, Edin Karamazov, Petrit Çeku, Roberto Fabbriciani, Radovan Vlatković i dr.) i dirigenti (Adriano Martinolli d’Arcy, Luca Pfaff, Johannes Kalitzke, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i dr.) te već uobičajena praksa brojnih skladateljskih posveta, pokazatelji su mjesta ansambla unutar domaćeg, ali i inozemnog konteksta.

Od sezone 2006./07. domaćin je vlastitog koncertnog ciklusa Cantus & Lisinski koji je postao živo sjecište ljubitelja glazbe, onih koji spadaju u red glazbenih amatera-ljubitelja, ali ujedno i skladatelja, izvođača, glazbenih kritičara, muzikologa. Ansambl je vrlo često dio međunarodnih projekata. U suradnji s nizozemskom zakladom Gaudeamus, festivalom Gaudeamus Musik Week i Hrvatskom glazbenom mladeži održavao je radionice za mlade dirigente i skladatelje u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu, a sudjelovao je i u projektu Re: New Music te New Music: New Audience, u suradnji sa studentima Odsjeka za animirani film i nove medije ALU te Muzičkim salonom SC-a. Gostovanje ansambla u Švedskoj 2006. godine, u okviru međunarodnog projekta Musical Links te „put oko svijeta“ koji je Cantus Ansambl odveo u Peking i Toronto, gdje je uspješno predstavio desetak partitura hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, utrli su put međunarodnim suradnjama. Ansambl je u 2008. proglašen službenim ansamblom Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM). U sezoni 2009./2010. održao je uspješan koncert u sklopu festivala BEMUS u Beogradu i prvi put gostovao u Velikoj Britaniji, na festivalu Sounds New u Canterburyju, a u sezoni 2010./2011. u koncertnom ciklusu pariškoga kompleksa Dôme des Invalides, u dvorani Tonhalle Düsseldorf, na festivalu Ensemblia u Mönchengladbachu te kao gost Centra Paul Klee u Bernu. Godine 2012. Cantus Ansambl je nastupio u okviru jednog od najvećih svjetskih glazbenih festivala – Svibanjskog festivala kineskog Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti (NCPA May Music Festival). Za koncert u sklopu festivala 58. splitsko ljeto, 2012., Cantus Ansambl nagrađen je nagradom Judita koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija. Nakon gostovanja na festivalu Culturescapes u Švicarskoj te nastupa na Kogojevim danima u Sloveniji, ansambl je u studenom 2014. gostovao u Kanadi, gdje je na koncertima u Torontu, Ottawi, Montrealu i Kitcheneru predstavio glazbu 14 hrvatskih skladatelja.
Svečanim koncertom održanim 22. listopada 2016. Cantus je proslavio 15 godina umjetničkog djelovanja.


ca-sezona-16-17-540x360px-2-3

Raspored nadolazećih koncerata u ciklusu
sezona 2016./2017.

12. 12. 2016. Drugi povijesni koncert, KD Blagoja Berse, MA
26. 01. 2017. All About Iannis, Lauba
13. 3. 2017. Boulez est mort?!, Lauba
29. 5. 2017. España para siempre, Lauba

info: kontakt@cantus-ansambl.com
Pratite Cantus Ansambl na Facebooku i Soundcloudu!

Koncertni ciklus

I. Drugi povijesni koncert : 1916. / 2016. / … , 12. prosinca 2016., koncertna dvorana Blagoja Berse, Muzička akademija
dirigent:  Ivan Josip Skender

Tomislav Oliver* / Ana Horvat* / Željko Brkanović* / Krešimir Seletković*

 

II. All About Iannis, 30. siječnja 2017., Lauba

u povodu 95. godišnjice rođenja Iannisa Xenakisa

Dirigent: Berislav Šipuš

Iannis Xenakis: Atrées, za ansambl

                             Phlegra

                             Akanthos, Phonèmes de Iannis Xenakis

                            Jalons

                            O-Mega
26. siječnja u Oris Kući arhitekture – Otvorenje izložbe arhitektonsko-glazbenog opusa Iannisa Xenakisa

 

III.  Boulez est mort, 13. ožujka 2017., Lauba

dirigent: Ivan Josip Skender
Pierre Boulez:

Sonatina za flautu i klavir

Dérive I

Notations

Le marteau sans maître

IV. España para siempre, 30. svibnja 2017., Lauba

dirigent: Mauricio Sotelo
Mauricio Sotello: De Oscura Llama, za glas, ansambl i nosač zvuka

Popratni program u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u RH


  1. travnja 2017., Zagrebačko Kazalište Mladih

U okviru 29. Muzičkog Biennala Zagreb

Dirigent : Adriano Martinolli

Solistica : Marta Schwaiger, sopran

Cantus Ansambl

Program :

Fausto Romitelli : An Index Of Metals, video opera za sopran, ansembl, projekcije i  elektroniku


Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh