Cantus Ansambl

CA za HDS web 509x253

http://cantus-ansambl.com/

“Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenje…”

– Berislav Šipuš 2001. u godini utemeljenja Cantus Ansambla

Cantus Ansambl osnovan 2001., nastao je tek kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. No, vrlo brzo raskinuo je inicijalne okvire te nemilosrdno nastavio samostalni prodor i težak rad na kvaliteti programa i njegove egzekucije, izvodeći samo i u međunarodnom kontekstu best of the best i newest of the newest. I upravo zbog opisanog Cantus Ansambl je sve do danas uspio zadržati ulogu predvodnika, ali i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene. U isto vrijeme izabrao je proširiti repertoar sve do samih početaka Novoga zvuka Stravinskog i Hindemitha kako bi svojoj publici nadoknadio neke propuštene partiture kroz povijest hrvatskog suvremenog izvodilaštva.

Brojke od oko 90 praizvedbi, oko 400 izvedenih opusa, više od 30 inozemnih gostovanja u Austriji, Italiji, Sloveniji, BIH, Litvi, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Švedskoj, Turskoj, Meksiku, Kini, Kanadi, kao i brojni gostujući solisti (Monika Leskovar, Dubravka Šeparović Mušović, Lidija Horvat Dunjko, Martina Gojčeta Silić, Dunja Vejzović, Josip Lešaja, Enrico Dindo, Edin Karamazov, Petrit Çeku, Roberto Fabbriciani, Radovan Vlatković i dr.) i dirigenti (Adriano Martinolli d’Arcy, Luca Pfaff, Johannes Kalitzke, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i dr.) te već uobičajena praksa brojnih skladateljskih posveta, pokazatelji su mjesta ansambla unutar domaćeg, ali i inozemnog konteksta.

Od sezone 2006./07. domaćin je vlastitog koncertnog ciklusa Cantus & Lisinski koji je postao živo sjecište ljubitelja glazbe, onih koji spadaju u red glazbenih amatera-ljubitelja, ali ujedno i skladatelja, izvođača, glazbenih kritičara, muzikologa. Ansambl je vrlo često dio međunarodnih projekata. U suradnji s nizozemskom zakladom Gaudeamus, festivalom Gaudeamus Musik Week i Hrvatskom glazbenom mladeži održavao je radionice za mlade dirigente i skladatelje u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu, a sudjelovao je i u projektu Re: New Music te New Music: New Audience, u suradnji sa studentima Odsjeka za animirani film i nove medije ALU te Muzičkim salonom SC-a. Gostovanje ansambla u Švedskoj 2006. godine, u okviru međunarodnog projekta Musical Links te „put oko svijeta“ koji je Cantus Ansambl odveo u Peking i Toronto, gdje je uspješno predstavio desetak partitura hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, utrli su put međunarodnim suradnjama. Ansambl je u 2008. proglašen službenim ansamblom Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM). U sezoni 2009./2010. održao je uspješan koncert u sklopu festivala BEMUS u Beogradu i prvi put gostovao u Velikoj Britaniji, na festivalu Sounds New u Canterburyju, a u sezoni 2010./2011. u koncertnom ciklusu pariškoga kompleksa Dôme des Invalides, u dvorani Tonhalle Düsseldorf, na festivalu Ensemblia u Mönchengladbachu te kao gost Centra Paul Klee u Bernu. Godine 2012. Cantus Ansambl je nastupio u okviru jednog od najvećih svjetskih glazbenih festivala – Svibanjskog festivala kineskog Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti (NCPA May Music Festival). Za koncert u sklopu festivala 58. splitsko ljeto, 2012., Cantus Ansambl nagrađen je nagradom Judita koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija. Nakon gostovanja na festivalu Culturescapes u Švicarskoj te nastupa na Kogojevim danima u Sloveniji, ansambl je u studenom 2014. gostovao u Kanadi, gdje je na koncertima u Torontu, Ottawi, Montrealu i Kitcheneru predstavio glazbu 14 hrvatskih skladatelja.
Svečanim koncertom održanim 22. listopada 2016. Cantus je proslavio 15 godina umjetničkog djelovanja.


ca-sezona-16-17-540x360px-2-3

Raspored nadolazećih koncerata u ciklusu
sezona 2016./2017.

12. 12. 2016. Drugi povijesni koncert, KD Blagoja Berse, MA
26. 01. 2017. All About Iannis, Lauba
13. 3. 2017. Boulez est mort?!, KD Blagoja Berse, MA
29. 5. 2017. España para siempre, Lauba

info: kontakt@cantus-ansambl.com
Pratite Cantus Ansambl na Facebooku i Soundcloudu!

Koncertni ciklus

I. Drugi povijesni koncert : 1916. / 2016. / … , 12. prosinca 2016., koncertna dvorana Blagoja Berse, Muzička akademija
dirigent:  Ivan Josip Skender

Tomislav Oliver* / Ana Horvat* / Željko Brkanović* / Krešimir Seletković*

 

II. All About Iannis, 30. siječnja 2017., Lauba

u povodu 95. godišnjice rođenja Iannisa Xenakisa

Dirigent: Berislav Šipuš

Iannis Xenakis: Atrées, za ansambl

                             Phlegra

                             Akanthos, Phonèmes de Iannis Xenakis

                            Jalons

                            O-Mega
26. siječnja u Oris Kući arhitekture – Otvorenje izložbe arhitektonsko-glazbenog opusa Iannisa Xenakisa

 

III.  Boulez est mort, 13. ožujka 2017., koncertna dvorana Blagoja Berse, Muzička akademija

dirigent: Ivan Josip Skender
Pierre Boulez:

Sonatina za flautu i klavir

Dérive I

Sonata za klavir

Le marteau sans maître

IV. España para siempre, 30. svibnja 2017., Lauba

dirigent: Mauricio Sotelo
Mauricio Sotello: De Oscura Llama, za glas, ansambl i nosač zvuka

Popratni program u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u RH


  1. travnja 2017., Zagrebačko Kazalište Mladih

U okviru 29. Muzičkog Biennala Zagreb

Dirigent : Adriano Martinolli

Solistica : Marta Schwaiger, sopran

Cantus Ansambl

Program :

Fausto Romitelli : An Index Of Metals, video opera za sopran, ansembl, projekcije i  elektroniku


Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh