Behind the scenes

Program BEHIND THE SCENES osmišljen je u cilju predstavljanja hrvatske glazbe mladoj publici individualiziranim pristupom. Publika je u središtu procesa izvedbe glazbe u okviru koncerata u organizaciji HDS-a i njegovih institucija partnera, kao i dodatnih edukacija i kreativnih radionica. Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Grada Zagreba.

Ovim se programom želi osigurati prostor za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje o suvremenoj (hrvatskoj) glazbi, pružiti potporu opće obrazovnim institucijama u edukaciji o glazbenoj umjetnosti, umrežiti se s organizacijama i pojedincima koji se bave promocijom hrvatskog stvaralaštva te doprinijeti razvoju publike.

MLADA PUBLIKA u razredu ima jedinstvenu priliku upoznati se s AUTORIMA i IZVOĐAČIMA te iz prve ruke dobiti znanje o glazbi koju će slušati, sudjelovati u interaktivnim radionicama na odabrane teme, besplatno posjetiti odabrane koncerte, kao i kreativno se osvrnuti na koncert. Ovim se projektom HDS želi bolje upoznati sa mladim slušateljima i uključiti njihove ideje i potrebe u proces programiranja i komuniciranja budućih projekata.

Program BEHIND THE SCENES nastavak je uspješnog pilot programa suradnje tijekom 2022. godine s Gimnazijom Velika Gorica, I., IX. i XV. gimnazijom Zagreb čiji su se učenici i tijekom ove godine zajedno s učenicima Muzičke škole Pavla Markovca upoznali s brojnim hrvatskim skladateljima i protagonistima koncerata po izboru te iz prve ruke dobili znanje o glazbi koju su slušali. Od samog početka suradnju na projektu prihvatile su nastavnice glazbene umjetnosti Ozana Bijelonjić, Ivana Petravić i Kristina Vladušić te nastavnik Nikola Sebastian Jambrošić, koji su projekt uključili u nastavni kurikulum u svojim školama koje su postale vrijedni partneri u realizaciji projekta Behind the Scenes. Učenici su imali priliku po svom izboru besplatno posjetiti više koncerata u organizaciji HDS-a, a za svaki odabrani koncert bili su pripremljeni na radionicama u razredu u matičnoj školi i na uvodnom predavanju pred koncert. U okviru 13 koncerata koje su učenici pohodili, broj mladih slušatelja na koncertima HDS-a dostigao je brojku od šesto pedeset. Od jeseni 2023. u projekt se uključuju XVI. gimnazija iz Zagreba (Voditeljica: Snežana Ponoš), Gimnazije iz Sesveta (Voditelj: Hrvoje Nemec), Glazbeno učilište Elly Bašić (Voditeljica: Maja Petyo Bošnjak)  i Glazbena škola Blagoja Berse (Voditeljica: Katarina Duplančić Herman). Projekt se također širi i na koncerte institucija partnera (HRT) te druge gradove u Hrvatskoj. Tako je program održan u suradnji s Glazbenom školom Josipa Hatzea i Hrvatskim domom u Splitu, te se među ostalim do kraja ove godine priprema suradnja s GŠ Franje Kuhača u Osijeku, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, Gimnazijom Nova Gradiška i dr.

Priprema mlade publike za koncert započinje na INTERAKTIVNIM RADIONICAMA u razredu; individualiziranim i stručno osmišljenim pristupom u suradnji s predmetnim nastavnicima. Radionice vode protagonisti koncerata – skladatelji, dirigent i glazbenici koji otkrivaju svoju priču o glazbi koju izvode, otvarajući se prema mladoj publici koja u tom prigodom ima priliku razgovarati s njima i saznati informacije o glazbi u njima domaćem okruženju. U realizaciji programa kao voditelji radionica do sad su sudjelovali renomirani glazbeni umjetnici:

Berislav Šipuš, skladatelj

Eva Mach, violinistica

Mladen Tarbuk, skladatelj

Ana Horvat, skladateljica

Ivan Josip Skender, skladatelj

Davor Vincze, skladatelj

Lovro Merčep, saksofonist

Vedran Kocelj, trubač

Borna Šercar, udaraljkaš i skladatelj

Vojkan Jocić, saksofonist

Lana Janjanin, skladateljica i pijanistica

Miro Kadoić, saksofonist

Zvonimir Bajević, truba

Davor Doležal, električna i akustična gitara

Lela Kaplowitz, vokalistica

Joe Kaplowitz, pijanist

Tadej Tomšič, dirigent

Sanja Drakulić, skladateljica

Frano Đurović, skladatelj

Boris Jakopović, skladatelj

Daniel Legin, skladatelj

Uoči svakog koncerta, učenici u neformalnom okruženju pod vodstvom moderatorice i muzikologinje Srđane Vrsalović uz sudjelovanje izvođača koncerta dolaze do dodatnih informacije o sadržaju programa i koncertnom prostoru, omogućavajući uvid u SADRŽAJ “IZA SCENE”.

S ciljem upoznavanja mladih slušatelja i njihovih potreba, organizatori provode info anketu o slušateljskim navikama i drugim zanimljivim pitanjima mlade publike, dok nakon održanih predavanja i koncerata učenici imaju priliku kreativno se osvrnuti na projekt.

Program u narednom periodu predviđa i dodatne sadržaje koje će uključiti teme o autorstvu, izvođačima i glazbenoj industriji u izvedbi nekoliko predavača, ali i žive izvedbe glazbenika. U planu je razvoj kreativnog elektro-akustičkog projekta koji će u proces nastanka glazbe uključiti i mladu publiku.

 

NOSITELJ PROJEKTA:

Hrvatsko društvo skladatelja

Voditeljica odjela za komunikacije HDS-a: Mirna Gott, mag. art.

Tel: +385 1 48 25 360/mirna.gott@hds.hr

Voditeljica programa: Srđana Vrsalović, mag. muzokologije

Tel: +385 91 5273359/srdjanav@gmail.com

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh