03.09.2021

Prestanak emitiranja spotova u Noćnom glazbenom programu HTV-a

Poštovani,

ovim vas putem obavještavamo i prenosimo dopis Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza o razlozima prestanka emitiranja vaših glazbenih spotova u Noćnom glazbenom programu HTV-a. 

 

Naime, na našu adresu je 01.  rujna 2021. stigao dopis odvjetničkog društva Korper i partneri, koje zastupa neke članove Hrvatske diskografske udruge (HDU), poimence društva Croatia Records d.d., MENART d.o.o., DANCING BEAR d.o.o., AQUARIUS – RECORDS d.o.o., DALLAS d.o.o., HIT RECORDS d.o.o. i SCARDONA GLAZBENA PRODUKCIJA d.o.o., u kojem je jasno naznačeno kako od 01. rujna Unison više nije ovlašten isporučivati HTV-u spotove za emitiranje na 2. programu, odnosno u sklopu Noćnog glazbenog programa, bez obrazloženja i navođenja motiva za takav neočekivan potez.

 O tome je istog dana navedeni odvjetnički ured obavijestio i pravnu službu kao i ravnateljstvo HRT-a, navodeći kako su te diskografske kuće „isključivi nositelji producentskih prava“ te kako Unison – Hrvatski glazbeni savez više nije ovlašten za isporučivanje video spotova i njihovo emitiranje u sklopu NGP-a. Tako se već 2. rujna, u četvrtak, nisu emitirali glazbeni spotovi u sklopu NGP na 2. programu HTV-a, kako je već uobičajeno proteklih punih 10 godina. Nažalost, u ovom trenutku ne znamo i ne možemo reći kad će i hoće li NGP ponovno krenuti s emitiranjem u dosadašnjem obliku.

Do ovog je poteza navedenih diskografskih kuća došlo bez prethodne najave i bez ikakvog objašnjenja Unisonu: ostaje nepoznanica koji su razlozi direktnog sabotiranja i zakidanja glazbenih kreativaca – autora i izvođača ovom odlukom. Ona će za posljedicu imati nanošenje ozbiljne financijske i druge posredne štete za mnoge glazbenike u ionako teškim vremenima.

Od prvog trenutka isporuke Noćnog glazbenog programa HTV-u, još u prosincu 2011. godine tadašnji Institut hrvatske glazbe čiji je pravni sljednik današnji Unison – Hrvatski glazbeni savez, izrazito vodi računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih diskografskih kuća, kao i glazbenih žanrova te glazbenika – skladatelja i izvođača u NGP-u, s najboljom voljom dajući prostor svima u zadanom vremenskom okviru.  Pri tome se posebno pazi da u programu budu zastupljene i male, nezavisne diskografske kuće, ne dozvoljavajući dominaciju ili utjecaj bilo koje diskografske kuće, članice Hrvatske diskografske udruge, neovisno o njezinoj veličini.

Unison – Hrvatski glazbeni savez, osnovan je od udruga autora i izvođača.  Primarni mu je cilj zaštita interesa njihovih članova, a ne diskografskih kuća – kako kroz zastupanje i potporu glazbenika, autora i izvođača (kroz udruge HDS, HGU, HUIG, HUOKU), tako kroz izravnu kolektivnu zaštitu njihovih autorskih i srodnih prava (HDS ZAMP za skladatelje, HUZIP za izvođače), te promociju projekata hrvatske glazbe, kao što su Porin, Cesarica,  Zagrebački festival, Rock&OFF, natjecanje Papandopulo i u konačnici Noćni glazbeni program, kojeg je na HRTu inicirao upravo IHG tj današnji Unison.

Imajući to u vidu, želimo da znate da Upravni odbor Unisona te u njega uključene udruge aktivno traže rješenje za novonastalu situaciju koja ide na štetu svih uključenih strana, a posebno Vas, glazbenika koji ste uložili sredstva i trud u stvaranje novih spotova i pjesama. Duboko vjerujemo da nejasni osobni interesi i hirovi pojedinaca ne smiju nadići interese cijele zajednice glazbenih kreativaca – autora i izvođača, te da ćemo zajedničkom reakcijom uskoro nastaviti s emitiranjem Vaših spotova u Noćnom glazbenom programu 2. programa HTV-a. U tome ćemo trebati i Vašu potporu – zato ćemo Vas sljedećeg tjedna detaljnije izvijestiti o svim poduzetim koracima i planovima, te prijedlozima o načinu na koji i Vi osobno možete reagirati na ovu situaciju bez presedana u dosadašnjim odnosima unutar glazbene zajednice Hrvatske.

 

Hrvatsko društvo skladatelja,  udruga osnivačica Unisona –  Hrvatskog glazbenog saveza

 

 

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh