14.09.2023

Press konferencijom na HRT-u uspješno predstavljena edicija Ligatura

Konferencijom za medije ansambala Hrvatske radiotelevizije, održanom 12. rujna u studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, na najbolji mogući način promovirana je novopokrenuta edicija Ligatura Cantusa Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije te su u toj prigodi predstavljena tri dosad objavljena nosača zvuka, a najavljeni su i neki koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

O tome vrijednom projektu ispred dviju kuća govorile su urednice edicije Ligatura Ivana Kocelj (HRT) i Marija Saraga (HDS/Cantus), a pridružili su im se i autori Berislav Šipuš te Srećko Bradić.

U mnogobrojnoj publici koja je ispunila Bajsić nazočili su i drugi uzvanici, a među njima i skladatelji poput Vjekoslava Nježića, koji je u ovoj prigodi najavljen kao autor koji će ove koncertne sezone preuzeti mjesto rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije.

Programom rezidencijalnog skladatelja bili su obuhvaćeni i autori predstavljeni albumima u Ligaturi, Berislav Šipuš i Srećko Bradić, te su upravo djela nastala tijekom njihovih rezidencija na HRT-u predstavljena sada na albumima u sklopu Ligature.

Sama Ligatura nastala je kao zajednički produkcijski pothvat Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije, u kojemu su obje strane ponudile najbolje od onog čime u svojim kućama raspolažu. Posebna pozornost bila je otpočetka posvećena kvaliteti izdanja na svim razinama, od izvedbi i snimki, do dizajna i opreme. Sve izvedbe ostvarili su ansambli Hrvatske radiotelevizije, sve snimke za ova izdanja ustupa HRT, a tako će se nastaviti i u budućnosti.

O svim dobrobitima zajedničkog projekta govorile su Ivana Kocelj i Marija Saraga na press konferenciji. Osim što je Ligatura, kao oznaka za povezivanje u glazbi, na simboličan način povezala dvije institucije u zajedničkom cilju, naslovnicama izdanja napravljena je i poveznica između glazbe i likovnih umjetnosti. Naslovnice albuma, naime, krase radovi hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika.

Konačni rezultat niz je reprezentativnih proizvoda zaokruženih u svim elemetima, pokazni primjer suradnje institucija u prostoru kulture.

Na kvalitetu projekta i vrijednost suradnje svojim su se mišljenjima i osobnim iskustvima nadovezali i dvojica autora, Šipuš i Bradić. Svi su se složili u ocjeni kako smo ovom edicijom dobili projekt koji je bitan ne samo za obje institucije, nego i za našu glazbenu kulturu u cjelini.

U ediciji su dosad objavljena tri diskografska izdanja. Ligatura je otvorena albumom Osluškivanja Zbora HRT-a pod vodstvom šefa-dirigenta Tomislava Fačinija. Na albumu su trajno zabilježena zborska djela Srećka Bradića (Miserere), Frane Paraća (Ruke), Anđelka Klobučara (Dječaku i V megli) te Stanka Horvata (Deux poèmes de Guillaume Apollinaire).

Uslijedio je dvostruki CD s dva kapitalna ostvarenja – skladbama Requiem i Stabat Mater – iz opusa Srećka Bradića. Album je dijelom i edicije Hrvatski suvremeni skladatelji Cantusa Hrvatskog društva skladatelja.

Treće, recentno objavljeno izdanje, album je na kojemu je predstavljena Pasija Berislava Šipuša, djelo koje je izazvalo veliku pozornost javnosti, a ovjenčano je i dvjema velikim nagradama: Nagradom Vladimir Nazor Republike Hrvatske te Nagradom Boris Papandopulo Hrvatskoga društva skladatelja.

Plan je, kako su nam prenijele urednice, nastaviti zacrtanim tempom koji će u Ligaturi obuhvatiti dva do tri izdanja godišnje. Brojnoj publici u dvorani otkrile su kako nas do kraja kalendarske godine očekuje i autorski album akademika Frane Paraća, s dvjema njegovim antologijskim kompozicijama: Carmina Krležiana te Missa Maruliana.

Još jedna vrijednost nove edicije je i veliki broj različitih sudionika – glazbenika, tonskih snimatelja, producenata, urednika, raznih vrsta umjetnika, stručnjaka i suradnika. Sva dosadašnja izdanja u ediciji Ligatura objavljena su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Važno je naposljetku napomenuti i to kako su izdanja objavljena u tiskanom obliku, ali – što je za današnje doba digitalne komunikacije još važnije – dostupna su i na vodećim digitalnim platformama, a to, dakako, znatno pridonosi njihovoj bržoj i većoj dostupnosti ne samo u domovini, nego i diljem svijeta.

Za sve zainteresirane sva tri albuma iz edicije Ligatura dostupna su na sljedećim linkovima:

Zbor HRT-a: Osluškivanja (Bradić, Klobučar, Parać, Horvat)

https://www.cantus.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=754&lang=hr

https://album.link/osluskivanja

 

Srećko Bradić: Requiem, Stabat Mater

https://www.cantus.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=764&lang=hr

https://bfan.link/srecko-bradic-hrvatski-suvremeni-skladatelji

 

Berislav Šipuš: Pasija

https://www.cantus.hr/index.php?opt=shop&act=show&id=766&lang=hr

https://ampl.ink/0yRKZ

Foto: Renato Branđolica za HRT

 

IZJAVE NAKON PRESS KONFERENCIJE

 

Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja:

Dugogodišnja i raznovrsna uspješna suradnja HRT-a i HDS-a sada se proširila i na zajedničku diskografsku ediciju. Ponosni smo na pokrenutu ediciju Ligatura kojom se promovira hrvatsko suvremeno glazbeno stvaralaštvo te javnosti predstavljaju velike – sastavom i sadržajem – partiture hrvatskih skladatelja. Dodatnu vrijednost ediciji daju djela suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika koja rese naslovnice izdanja, povezujući ligaturom ne samo naše dvije kuće, već i dvije umjetnosti – likovnu i glazbenu.

Tomislav Fačini, šef-dirigent Zbora HRT-a, u povodu albuma Osluškivanja:

Izvođenje, naručivanje, pa i provociranje novih skladbi nešto je samo po sebi razumljivo kada je riječ o jednom radijskome ansamblu. Međutim, za pravi, živi kontakt ansambla i skladatelja – to jest njihovih djela, potrebno je više od načela… potrebno je dovoljno vremena i dovoljan intenzitet da bi se djelo i izvođači stopili u nešto što predstavlja vrijednost jednoga kulturološkog trenutka. U tom odnosu svaka strana treba dobiti i nešto baš za sebe: autor dobru i reprezentativno snimljenu izvedbu, a ansambl, uz to, i proces “brušenja” i izgradnje.

Bilo je to glavno načelo kojim smo se vodili u odabiru skladbi: nešto što će za zbor biti novi iskorak u zvuku, osluškivanju, zajedništvu, metamorfozama vokalnosti, čistoći i preciznosti. Drugo načelo spojeno je s prvim: odabir djela koja će, upravo kroz takav proces, svojom kakvoćom biti reprezentativna za ansambl. Na tim smo djelima autorima vrlo zahvalni.

I kad se snimanje završi, kad ispare sjećanja na teškoće, ostaje nešto što nas ispunjava zadovoljstvom i to sa zadovoljstvom pružamo Vama.

Srećko Bradić, skladatelj:

Djela okupljena ovim izdanjem prije svega duguju svoje postojanje ansamblima za koje su pisana. S jedne strane, Simfonijskom orkestru i Zboru Hrvatske radiotelevizije, čijoj upravi i umjetničkom vodstvu i u ovoj prigodi upućujem zahvalnost što su me u sezoni 2015./2016. odabrali za rezidencijalnog skladatelja. Takve okolnosti omogućile su nastanak mojega Requiema o kojem sam dugo razmišljao. S druge strane dugogodišnja suradnja obilježava i moj odnos sa Zagrebačkim solistima koji je rezultirao s više ostvarenja, a svojevrsnu kulminaciju doživio je upravo skladbom Stabat Mater. Zahvaljujem, dakako, i Hrvatskom društvu skladatelja koje je potaknulo objavu ovog CD-a na kojem su sada trajno zabilježena ova moja ostvarenja.

Berislav Šipuš, skladatelj:

Prije svega, zahvalan… svim umjetnicama i umjetnicima te tehničarima zvuka koji su realizirali moju skladbu, kako na koncertu, tako i na ovoj impresivnoj studijskoj snimci… mojem libretisti Seadu Aliću… vodstvu HRT-a za povjerenje koje mi je ukazano izborom za rezidentnog skladatelja… Hrvatskom društvu skladatelja i uredničkom i umjetničkom timu koji je napravio ne lijep, nego prelijep ovitak i knjižicu koji prate CD nosač zvuka… Presretan i preponosan…

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh