18.03.2024

Preminuo Igor Savin

Preminuo je član Hrvatskog društva skladatelja, Igor Savin, 6. ožujka ove godine, u 78. godini te je sahranjen je u krugu obitelji.

Pijanist, klavijaturist, vibrafonist, skladatelj, aranžer i producent Igor Savin je rođen 29. srpnja 1946. u Zagrebu, a živio i školovao se u Osijeku od 1947-1967. Kao osamnaestogodišnjak je utemeljio svoj prvi jazz sastav, Jazz Quintet. Na drugoj godini Muzičke akademije upisao je dopisno školovanje na Berklee College of Music iz Bostona na kojoj je učio harmoniju, improvizaciju i skladanje.

Svirao je u filmskim orkestrima i ansamblima, te Big bandovima u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji,Grčkoj, Španjolskoj, Kubi, USA,Canadi, Francuskoj, Irskoj, Meksiku. S orkestrima HRT-a nastupio na 750 koncerata kao pijanist, vibrafonist i klavijaturist općenito.

Surađivao je s mnogim hrvatskim jazz glazbenicima i nastupao na brojnim jazz festivalima. Autor je glazbe za brojne filmove, balete, radio drame, big bandove, zborove i simfonijske orkestre. Uz saksofonista Željka Kovačevića djelovao je u duu Modo Novo s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio albume “Modo Novo – Musica sacra antiqua croatorum”, “Music of Erik Satie”, “Live in Dubrovnik” i ” Musica sacra antiqua croatorum – Christus natus est hodie”.

Utemeljio je elektronički studio Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga za snimanje elektroničke glazbe, a nakon toga radio je u vlastitom digitalnom studiju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih, nagrade Međunarodne federacije kino klubova, počasne diplome Gijon ’97, te Nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskoga društva skladatelja 2004. godine za skladbu “Vitar piri”. Objavio je petnaest nosača zvuka te je višestruko je nagrađivan za instrumentalnu te filmsku i kazališnu glazbu.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh