31.01.2019

Preminuo glazbeni pisac Andrija Tomašek

AndrijaTomasek B&W

31. siječnja je u Zagrebu u stotoj godini života preminuo glazbeni pisac, pedagog, kritičar i leksikograf Andrija Tomašek.

Rođen je u Čalincu pokraj Varaždina 4. listopada 1919. godine. Diplomirao je na Historijsko–teoretskom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, usavršavao se (bizantska glazba, razvoj notacije, renesansna glazba) na Muzičkom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu.

Kroz čitav svoj dugi život bio je poslovno, društveno i znanstveno aktivan na brojnim poljima. Bio je referent u Odjelu za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete NRH, administrativni tajnik Hrvatskoga glazbenog zavoda, profesor i direktor Glazbene škole Pavla Markovca te honorarni predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od 1963. u zvanju pedagoškog savjetnika. Zborovođa više amaterskih zborova (Slovenski dom, Kamensko, Ivan Goran Kovačić, Vinko Jeđut), glazbeni kritičar (Borba, Oko, Politika, Vjesnik), suradnik časopisa (15 dana, Republika, Savremeni akordi, Zvuk, Muzika, Muzička kultura, Cantus), uređivao muzičke časopise Muzika i Muzička kultura, surađivao na radiju i televiziji, bio urednik glazbenih emisija Školskog radija, suradnik Muzičke enciklopedije, Leksikona jugoslavenske muzike JLZ, Krležijane i Hrvatskog leksikona, obradio za Hrvatski enciklopedijski leksikon oko 4200 natuknica, popularizirao glazbu (predavanja u narodnim i radničkim sveučilištima, za glazbenu mladež), sudjelovao kao referent na stručnim skupovima i kongresima u zemlji i inozemstvu, više godina bio organizator i voditelj Umjetničko sociološke tribine u okviru programa Međunarodne glazbene tribine (tada TMSJ) u Opatiji, djelovao u stručnim i društvenim organizacijama (Udruženje muzičkih pedagoga Hrvatske— danas Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, Zajednica muzičkih škola Hrvatske, Hrvatski sabor kulture, Hrvatsko društvo skladatelja, Matica hrvatska).

Tomašek je objavio desetak knjiga, a autor je preko tisuću objavljenih ili emitiranih radova: novinskih kritika, prikaza i osvrta, radijskih emisija, referata, eseja i stručnih rasprava. Uz glazbu, zanimao se za povijest, a posebnu strast pokazivao je za hrvatski jezik: njegov razvitak, narječja, bogatstvo izraza te pravilno korištenje riječi i stručne terminologije.

Bio je najstariji član Hrvatskog društva skladatelja a dužnost njegova predsjednika obnašao je 1985-86 godine. Također je počasni član Hrvatskoga glazbenog zavoda i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

Posljednji ispraćaj Andrije Tomašeka bit će utorak, 5. veljače 2019. u 12:15 sati u krematoriju na Mirogoju.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh