03.10.2020

Preminula muzikologinja Ileana Grazio

U 86. godini života napustila nas je istaknuta članica HDS-a, dubrovačka muzikologinja, pedagoginja i glazbena kritičarka Ileana Grazio.

Svojim bogatim i raznolikim doprinosima ostavila je trajni trag na povijesti hrvatske glazbene kulture: kao glazbena kritičarka koja je desetljećima posvećeno pratila sva glazbena zbivanja u Dubrovniku (pišući za brojne medije, uključujući Hrvatski radio, portal Klasika.hr, časopis Cantus, Sv. Ceciliju, Dubrovački vjesnik, Dubrovački list, Slobodnu Dalmaciju, Večernji list, Vjesnik, Telegram, Oko, Vijenac, Glas koncila, Hrvatsko slovo itd.), muzikologinja koja je svoja istraživanja različitih tematika, vezanih prvenstveno uz dubrovačku glazbenu povijest i kulturu, objavljivala u stručnim časopisima te profesorica koja je s velikom ljubavlju i znanjem odgajala mlade generacije ljubitelja i poticatelja glazbe.

Nakon završene srednje glazbene škole u Dubrovniku, Ileana Grazio diplomirala je na Pedagoškoj visokoj školi u Splitu (dvopredmetni smjer Jugoslavenska književnosti i Glazbena kultura), a potom na Filozofskom fakultetu u Ljubljani muzikologiju (prof. Dragutin Cvetko) i komparativnu književnosti. Radni vijek je provela kao profesor hrvatskog jezika i glazbene kulture u osnovnoj školi Lapad, a bila je i voditelj različitih zborova te mentor studentima Više pedagoške škole u Dubrovniku. Usavršavala se na mnogim stručnim pedagoškim skupovima na kojima je i sama bila predavač. Napisala je brojne članke iz metodologije nastave iz glazbene kulture i književnosti u pedagoškim časopisima, a Društvo pedagoga Hrvatske nagradilo ju je za doprinos razvoju pedagogije. Godine 2012. u suradnji s muzikologom dr. sc. Mihom Demovićem osnovala je udrugu „Stara dubrovačka glazba“ u cilju promoviranja dubrovačke i hrvatske glazbene baštine. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1999.).

Foto: Vedran Jelinić

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh